Новини

Д-р Димитър Пейчинов: Жените по-често страдат от камъни в жлъчката | ИСУЛ

Новини

12.06.2024

Д-р Димитър Пейчинов: Жените по-често страдат от камъни в жлъчката

-Д-р Пейчинов, жлъчният мехур е един от „специалните" органи, които могат в буквалния смисъл на думата да ни поднесат различни и внезапни изненади. Кои заболявания на жлъчните пътища са най-често срещани и могат сериозно да застрашат здравето?

 

- На първо място трябва да уточним анатомията и да направим разлика между жлъчен мехур и жлъчни пътища. В черния дроб се образува жлъчката, която се оттича по жлъчните пътища в дванадесетопръстника и участва в храносмилателните процеси. Преди да се влее в дванадесетопръстника, в главния жлъчен път (дуктус холедохус) се влива панкреатичният канал (дуктус панкреатикус), по който се оттича панкреасниятсок. Жлъчният мехур е свързан с главния жлъчен път посредством свое каналче, наречено дуктус цистикус, и представлява резервоар за жлъчка. Най-честото заболяване в тази област е жлъчно-каменната болест, която представлява образуване на камъни в жлъчния мехур (холелитиаза). Тези камъни могат да предизвикат възпаление на жлъчния мехур (холецистит), могат да мигрират в жлъчните пътища (холедохолитиаза) и да причинят запушване или възпаление, а също да затруднят оттичането на панкреасния канал и да причинят остър панкреатит. Всички тези заболявания могат сериозно да застрашат здравето на пациента.

 

- Обикновено свързваме холецистита с образуването на камъни в жлъчката. Кои други фактори могат да предизвикат възпаление в него? Тоест, откъде идва възпалението, след като в него няма камъни?

 

- Съществува и акалкулозен холецистит, т.е. възпаление, без наличието на камъни вжлъчния мехур. Това заболяване е рядко срещано и се наблюдава след големи операции (коремни, сърдечни, трансплантации), след претърпени големи травми на организма, след продължително лечение в интензивни отделения и др. Възпалението в тези случаи се обяснява с увреда на кръвоносните съдове в стената на мехура.

 

- Какви болестни промени в мехура предизвиква запушването му?

 

- Жлъчката може да се движи двупосочно - от жлъчния мехур към главния жлъчен път и обратно, през мехурното каналче (дуктус цистикус). Малки камъчета могат да запушат това каналче, в резултат на което жлъчката не може да преминава в посока към дуоденума, ЖЛЪЧНИЯТ МЕХУР СЕ РАЗТЯГА и достига големи размери. Това състояние се нарича хидропс и развитието на този процес може да продължи с преминаване на камъните в главния жлъчен път (холедохолитиаза) или до трайно запушване с възпаление (холецистит) и изпълване на мехура с гной. При моментно запушване на цистикуса с камъни (жлъчна колика) обикновено можем да се справим консервативно, но при останалите случаи оперативното лечение е неизбежно.

 

- Казват, чехолециститът е „женска" болест, но и проблем на лакомниците. Това ли са най-засегнатите групи?

 

- Съотношението мъже - жени за жлъчно-каменна болест (ЖКБ) варира в различните географски райони от 1:2 до 1:5, което показва значително по-висока честота при жените. Остър калкулозен холецистит се развива при 25%-38% от всички болни с ЖКБ, преобладаващо при жените - 86%. Водещи рискови фактори са също наднорменото тегло (боди мас индекс BMI >25), възраст, диабет, прием на някои медикаменти и др.

 

-Каква е връзката между хроничния възпалителен процес в жлъчните пътища и панкреатита?

 

- По точно има връзка между жлъчно-каменната болест и острия панкреатит, която се обяснява със запушването на панкреасния канал от камъни. Това води до повишаване на налягането в него и в каналчестата система на панкреаса и до активиране на храносмилателната активност на ензимите вътре в нея.

 

- Кои са най-тежките усложнения на панкреатита? Възможноли е и как може да се излекува, за да се предотвратят тези усложнения?

 

- Най-тежкото усложнение е настъпването на некроза на жлезата или т.нар. некротичен панкреатит, което е животозастрашаващо състояние. За да се предотврати, трябва навреме да се премахнат факторите, предизвикващи панкреатит - най-често жлъчно-каменна болест и алкохолна злоупотреба.

 

- Кога оперативното лечение на проблемите с жлъчния мехур е наложително и не трябва да се отлага? Как се прави преценката за необходимостта от прилагането му?

 

- Много хора живеят с камъни в жлъчния мехур и нямат оплаквания. На хирургично лечение или холецистектомия трябва да се подложат пациентите, при които заболяването се проявява клинично, както и при всичките усложнени форми. ПРЕЦЕНКАТА СЕ ПРАВИ ОТ ОПИТЕН ХИРУРГ след преглед, извършването на кръвни изследвания, ехография или скенер.

 

- Кои съвременни инвазивни диагностични и терапевтични процедури на жлъчните пътища и панкреаса прилагате в болницата?

 

- Това са ендоскопска ултразвукова диагностика и ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ), при които може да се направи ендоскопска сфинктеротомия с раздробяване и екстракция на конкременти.

 

- Какво представлява ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ) като алтернатива на хирургичната интервенция? В кои случаи е показано приложението й?

 

- Ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ) е диагностичен метод, при който със специален апарат (дуоденоскоп) през устата, хранопровода и стомаха се навлиза в дванадесетопръстника и през мястото на вливане на главния жлъчен проток и панкреасния канал (палила Ватери) се вкарва контрастно вещество и може да се оцени състоянието на цялата тази каналчеста система. Ако има налични камъни, чрез този апарат е възможно да се премахнат и това предотвратява извършването на хирургична интервенция.

 

- Кои вредни навици са най-опасни и рушат здравето на жлъчния мехур? С какво, от друга страна, можем да го „поглезим", така че да предотвратим заболяванията?

 

- За да намалим риска от проблеми с жлъчния мехур, трябва да избягваме преяждането с мазни или пържени храни. Борбата с наднорменото тегло, природосъобразният начин на живот и умерената консумация на храна и напитки ще „поглези" не само жлъчния мехур, а и целия ни организъм.

 

Автор: Милена Василева - в. Доктор

 

***

 

Визитка

Д-Р Димитър Пейчинов е хирург-специалист в София с над 10 години медицински опит. Извършва високоспециализирани интервенции (лапароскопски и класически) в пълния обем на коремната хирургия: хирургия на доброкачествени и злокачествени заболявания на стомах, тънко и дебело черво; жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия; хирургия на хернии (хиатална, ингвинална и вентрална); аноректална хирургия; хирургия на доброкачествени и злокачествени заболявания на кожа и гърда; диагностична лапароскопия. Д-р Пейчинов завършва Медицински университет - Пловдив през 2012 г. и има придобита специалност „Хирургия" след специализация в УМБАП „Царица Йоанна-ИСУЛ". Член е на Българския лекарски съюз. Има участие в над 20 научни публикации, както и в многобройни национални и европейски конгреси и семинари по специалността.

Д-р Пейчинов работи в Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ" и е докторант към Катедрата по гастроентерология и хирургия. Асистент е в Катедрата по спешна медицина към Медицински университет, гр. София. През 2024 г. д-р Пейчинов получи специална награда на пациентите на осмото издание на Балканските награди за медицина в Пловдив.