Новини

Уникални за България операция и терапии представиха от ИСУЛ на XVII Национален конгрес по урология | ИСУЛ

Новини

12.09.2023

Уникални за България операция и терапии представиха от ИСУЛ на XVII Национален конгрес по урология

Мощно участие в XVII Национален конгрес по урология отбеляза Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която представи пет доклада на научния форум, състоял се през уикенда. Става въпрос за уникална за България операция, две терапии, които се предлагат единствено в столичната болница, както и собствени разработки на уролози от болницата.

 

Д-р Дмитрий Дмитренко представи резултати от дългогодишния опит на клиниката в реконструктивната хирургия на мъжката уретра. Корпоропластика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се прилага при болест на Пейрони,  при която в пениса на мъжа подкожно се формират плаки, които водят до деформация и болезненост. За да се отстрани проблема тези плаки се изрязват и се заместват с лигавица от устната кухина. Този подход при лечение на болестта на Пейрони се прилага за първи път в България и в малко страни в Европа. Използването на лигавица от устната кухина, в това число и от езика, се използва за уретеропластиката на пикочопровода. Подходът е златен стандарт в лечението на тези заболявания в големите уроологични клиники в Европа и Америка, където началникът на Клиниката по урология иандрология на ИСУЛ акад. проф. д-р Чавдар Славов е специализирал. У нас обаче се прилага само в столичната болница.


Най-младият член на екипа – д-р Ангел Божков представи мултидисциплинарна операция „пластика на везико-ректална фистула с използване на лигавица от устната кухина и ламбо от грацилния мускул на бедрото“. При нея беше отстранен патологичен канал между пикочния мехур и ректума при 69-годишен пациент. Интервенцията беше извършена от уролога акад. проф. д-р Чавдар Славов и от началника на Клиниката по хирургия проф. Николай Пенков, а ръководител на анестезиологичния екип бе проф. д-р Мая Белитова. По време на интервенцията беше изолиран ректума на пациента и  зашита фистулата. Лекарите използваха букална лигавица (лигавица от бузата) за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора се извърши посредством преместване на мускулус грацилис от левия крак в зоната на фистулите, което е наложило отпрепарирането на мускула с дължина около 40 см. Освен, че не е правена досега в България, операции като тази, са рядкост и в световен мащаб.


Снимки от конгреса 


Специализантът по урология д-р Божков представи и доклад на тема  "Коморбидитет и връзката му с постоперативни усложнения при урологични пациенти преминали през ендоскопско оперативно лечение". Става въпрос за голямата честота на придружаващи заболявания при пациентите в урологията и множеството проблеми до които водят.

 

На доц. д-р Еленко Попов се падна честта да презентира резултатите от първите 30 пациента, които се подложиха на нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза. Иновативният метод представлява вътретъканно облъчване на жлезата със специални зърна Йод 125 изотоп, което се явява алтернатива на хирургичното отстраняване на органа. Методът беше въведен за първи път в България от екипа на акад. проф. д-р Славов преди 2 години, а от скоро лечението на пациентите се поема от държавата.

 

Проф. д-р Йорданка Узунова изнесе доклад за "Наблюдавани постковидни урологични усложнения". Става въпрос за проблеми от страна на пикочния мехур, известни като цистити или прояви на свръхактивен пикочен мехур. които се засилват около 2 – 6 месеца след прекарания ковид или са новопоявили се след него.


Източнк: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"