Клиники

Неконтролираното кръвно налягане е рисков фактор за развитие на деменция | ИСУЛ

Новини

17.05.2024

Неконтролираното кръвно налягане е рисков фактор за развитие на деменция

Напоследък има доказателства, че слабият контрол на кръвното налягане във възрастта 44-66 години е основен рисков фактор за развитие на деменция (най-често Алцхаймер) в по-късните етапи от живота. Ето защо проследяването на артериалното налягане е важно и трябва да започне още от около 40-годишна възраст, особено ако има фамилна предиспозиция. За това призовават кардиолозите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.


За да бъде поставена диагноза „артериална хипертония“ е необходимо стойностите на кръвното налягане да са над нормата поне при две последователни измервания в амбулаторни условия.


Нормалните стойности варират в зависимост от възрастта и придружаващите заболявания. „Например при един човек на 30 години, препоръчително е горните граници да не превишават 140/90 mmHg, докато при много възрастни пациенти над 80 год. възраст,  прицелните стойности на артериалното налягане са до 130/80, ако се толерира добре, но трябва да се подхожда с повишено внимание, при евентуално понижение на кръвното налягане. Това обяснява Д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и допълва, че при възрастните ниското кръвно може да е дори по-опасно от завишеното. Причината е, че ниското артериално налягане може да доведе до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците.

Има все повече доказателства, че не периферното кръвно налягане (това, което мерим с т.нар. апарат за кръвно), а централното артериално налягане (налягането измерено в аортата) е по – надежден предиктор за бъдещи сърдечно  - съдови събития, тъй като осигурява на лекарите повече информация за състоянието на кръвоносните съдове и съответно дали има увреждания на таргетните органи. „Понякога периферното кръвно налягане може да е ниско, но централното аортно налягане - високо, което показва, че има скрит проблем, който трябва да се изясни“, обяснява кардиологът д-р Нели Георгиева.


Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственотомясто у нас, където централното аортно налягане може да бъде измерено иопределено чрез неинвазивни методи.  Изследването се извършва със специален апарат, с който се прави 24-часово мониториране на централното аортно налягане. Измерването може да стане и за 5-10 минути, както при стандартните апарати за кръвно, при пациенти, при които все още няма симптоми, а се цели профилактика.

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се включи в отбелязването на Международния ден на хипертонията с безплатни кардиологични прегледи. Подробности за дните, в които те ще бъдат извършвани, както и какво ще включват, ще бъдат оповестени в началото на другата седмица.

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"