Новини

В световния ден на хипертонията: малко известни рискови фактори за високото кръвно | ИСУЛ

Новини

17.05.2023

В световния ден на хипертонията: малко известни рискови фактори за високото кръвно

- Измерването на централно аортно налягане носи повече информация от измерването на  периферното кръвно налагане (това, което мерим с апарата за кръвно);

 

- Връзката между хипертонията и сънната апнея - около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, a  около 30% от пациентите с хипертония страдат от  обструктивна сънна апнея


В Световния ден за борба с артериалната хипертония, кардиолозите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обръщат внимание на състоянията и методите за диагностика, които са по-малко известни, но са също така важни за правилното проследяване на заболяването.

Има все повече доказателства, че не периферното кръвно налягане (това, което мерим с т.нар. апарат за кръвно), а централното артериално налягане (налягането измерено в аортата) е по – надежден предиктор за бъдещи сърдечно  - съдови събития, тъй като осигурява на лекарите повече информация за състоянието на кръвоносните съдове и съответно дали има увреждания на таргетните органи. „Понякога периферното кръвно налягане може да е ниско, но централното аортно налягане - високо, което показва, че има скрит проблем, който трябва да се изясни“, обяснява кардиологът д-р Нели Георгиева.

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото място у нас, където централното аортно налягане може да бъде измерено и определено чрез неинвазивни методи.  Изследването се извършва със специален апарат, с който се прави 24-часово мониториране на централното аортно налягане. Измерването може да стане и за 5-10 минути, както при стандартните апарати за кръвно, при пациенти, при които все още няма симптоми, а се цели профилактика.


Друго нещо, на което малко се обръща внимание при диагностиката на артериалната хипертония, е връзката й със сънната апнея. Обструктивната сънна апнея (ОСА) е една от честите вторични причини за повишаване на кръвното налягане. Около 50% от пациентите с ОСА имат хипертония, a  около 30% от пациентите с хипертония страдат от  ОСА. Състоянието засяга 24%-26% от мъжете и 17%-28% от жените на възраст между 30 и 70.


При здравите хора кръвното налягане естествено се понижава с между 10 и 20% през нощта. Хората с обструктивна сънна апнея, които имат непонижаващо се кръвно налягане през нощта, са изправени пред повишен риск от сърдечно-съдови проблеми. Освен това много пациенти с обструктивна сънна апнея изпитват внезапно и ясно изразено повишаване на кръвното си налягане, когато се събудят сутрин. Този „сутрешен скок“ е друг фактор, който може да увеличи риска.


Д-р Георгиева, която в Клиниката по кардиология, работи с иновативния апарат за измерване на централното аортно налягане, съветва всички пациенти над 50-годишна възраст поне веднъж годишно да се подложат на това лесно достъпно и неинвазивно изследване. Препоръката важи и за по-млади хора, които вече имат повишено кръвно налагане или са с повишена кръвна захар и високи стойности на холестерола. „В последните години хипертонията все повече се подмладява. Това е начин ще определим сърдечно-съдовия риск при симптомни и асимптомни пациенти и ако се наложи навреме ще вземем мерки, преди високото кръвно налягане да е започнало да уврежда органите ни“, съветва д-р Георгиева.


Обструктивната сънна апнея също може да се контролира успешно, припомня д-р Петър Калайджиев, който има и защитена дисертация на тази тема. Лечението не само подобрява качеството на съня, но също така може да помогне за справяне с хипертонията. Единият начин е чрез осигуряване на непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). CPAP включва носенето на маска за лице, прикрепена към апарат, с която пациентът спи през нощта. Друг начин за управление на сънната апнея, който може да понижи кръвното налягане, е загубата на тегло чрез промени в диетата и начина на живот.

 Снимка: д-р Нели Георгиева и д-р Петър Калайджиев 


Опитният кардиолог съветва: Ако имате високо кръвно налягане, причината може да е обструктивна сънна апнея. Помислете дали някой от следните симптоми важи за вас:

1. Сънливост през деня

2. Трудности с вниманието и паметта

3. Главоболие сутрин

4. Сухота в устата при събуждане

5. Раздразнителност, тревожност или депресия


Той припомня, че сънната апнея често не се разпознава от пациентите, а от партньора в леглото, който пръв забелязва нощни симптоми на ОСА:

 

1. Силно хъркане

2. Задушаване или задъхване по време на сън

3. Паузи в дишането по време на сън

 

„Изпитването на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че имате сънна апнея, но е добра причина да обсъдите съня с Вашия лекар“, убеден е д-р Калайджиев.


***

В световен мащаб сърдечно – съдовите заболявания са причина за 17 милиона смъртни случая на година – 1/3 от общия брой.  От тях усложнения на артериалната хипертония са 9.4 мил. годишно.  Хипертонията е отговорна най – малко за 45% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечни инциденти.  Темата, за тази година, обявена от Световната лига по хипертония, е „Измервайте кръвното си налагане точно, контролирайте ги и живейте по-дълто“ .


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"