Клиники

Ортопеди от ИСУЛ взеха участие в курс на AO RECON в Румъния | ИСУЛ

Новини

14.05.2024

Ортопеди от ИСУЛ взеха участие в курс на AO RECON в Румъния

Проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и д-р Георги Луканов от същата клиника взеха участие в AO Recon Course—Principles of Total Hipand Knee Arthroplasty, който се проведе в Румъния на 9 и 10 май 2024 г.
Става въпрос за курс за ставно протезиране, част от програмата от събития на международно признатата Фондация АО, създадена да обучава ортопеди от цял свят в съвременните техники за лечение на фрактури.
Проф. д-р Кинов, който е и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология към МУ-София, изнесе презентация на тема Безциментно коляно, на която се спря на опита на  Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в тази област.


 





Снимки от конференцията

Припомняме, че от края на миналата година Клиниката по ортопедия и травматология разполага с компютърна навигация, която ще се прилага рутинно за различни видове ставно протезиране. Високотехнологичното оборудване бе осигурено от МУ-София за нуждите на Катедрата по ортопедия и травматология, която се намира на територията на столичната болница. Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране. Чрез компютърен анализ се прецизира баланса на ставата, който е ключов за правилното функциониране.

 

Проф. д-р Кинов и част от екипа му (д-р Г. Луканов, д-р Г. Лучев, д-р А. Панев и д-р Р. Симеонов) ще се включи активно и в програмата на предстоящата XVII-та Конференция на БААСТи XIV-тиМеждународен годишен симпозиум на БОТА на 16-18 май 2024 г в к.к. Златни пясъци. На националната конференция, посветена на спортната травматология клиниката има два доклада.