Новини

Иновативната операция - как лекари в ИСУЛ помогнаха на 39-годишен мъж да проходи? | ИСУЛ

Новини

07.03.2023

Иновативната операция - как лекари в ИСУЛ помогнаха на 39-годишен мъж да проходи?

Проф. Пламен Кинов разказа за биологичен метод, с който се възстановява костта

39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на иновативна операция. Използван е биологичен метод - присаждане на костен материал от тъканна банка от донор, който по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак.

 

"Случаят е на моторист, който миналото лято през август пострада при транспортно произшествие. Получи тежка травма комбинирана фрактура на бедрото на ходилото. Общо сътресение на тялото.  Беше лекуван оперативно от колегите, но травмата е тежка. Процесът е бавен и труден за проследяване, някой път зарастването не върви, както бихме искали", обясни началникът на клиника по ортопедия  и травматология  при УМБАЛ "Царица Йоана" ИСУЛ проф. Пламен Кинов в "България Сутрин".

"В този случай млад човек с инфекция, която влоши нещата, го доведе при нас в ИСУЛ, където ние имаме опит с такива случаи. Приложихме биологичен метод за възстановяване на костта, идеята е тази кост да се интегрира и да замести дефектите на костта. Тъй като ние вкарваме чуждо тяло на фона на инфекция. Използваме био стъкло, с помощта на което лекуваме локално инфекцията и пациентът се възстановява много добре, ходи, разрешихме му да кара кола дори", допълни проф. Кинов.

 

На въпрос дали има вероятност при такава трансплантация тялото да не иска да приеме това чуждо тяло, той отговори, че подобни случаи са рядкост.

 

"Възможно е, но е изключително рядко при трансплантация на костен материал, тъй като костта е инертна", каза още гостът пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите на проф. Кинов времето за възстановяване на пациента може да отнеме между 3 и 6 месеца, като след направеното лечение в ИСУЛ, мъжът вече се чувства добре и се обслужва самостоятелно.

 

"След като имал тази травма, това възпрепятства процесите на костта. Вместо да зараства и да се затваря, тя започва да се разгражда, да изчезва. В тази ситуация имаш един дефект, който дори се увеличава", обясни повече проф. Кинов за проблема на пострадалия моторист.

 

Според него няма граници във възрастта за извършването на такава операция.

 

Гледайте целия разговор тук>>

 

Източник: Bulgaria ON AIR