Новини

40 ортопеди от 8 държави участваха в практическия курс по ендопротезиране в София | ИСУЛ

Новини

05.04.2023

40 ортопеди от 8 държави участваха в практическия курс по ендопротезиране в София

Съорганизатор на събитието от българска страна бе началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ – проф. Кинов

 

Четиресет млади ортопеди с интереси в ставното протезиране взеха участие в  AO Recon Course— Complex Total Hip and Knee Arthroplasty , който се проведе на 29 и 30 март в София. В комплексния курс по ендопротезиране се включиха участници от България и седем други държави (Румъния, Сърбия, Гърция, Грузия, Украйна, Русия, Израел). Шест от ортопедите бяха от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


Снимки от събитието


Проявата бе организирана от Проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Университетска болница Царица Йоанна – ИСУЛ.


Съпредседател на събитието бе световноизвестният ортопед от Университета във Ванкувър, проф. Бас Масри, който е и председател на научния комитет на Фондация АО. Изтъкнати лектори , водещи ортопеди от чужбина, бяха проф. Франческо Бенацо, Италия, д-р Джордж Махерас, Гърция, проф. Кристиян Шишак, Унгария и проф. Динко Видович, Хърватия. От българска страна лектори бяха проф. Пламен Кинов, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Проф. Цачев, ВМА София, д-р Й. Вълешков и д-р Г. Димитров, Плевен, д-р П. Братоев, Бургас и д-р Н. Тивчев, София.

 

Светила в ставното ендопротезиране ще обучават български ортопеди на 30 и 31 март

 

Практическото обучение под ръководството на водещи специалисти се провежда от Световната ортопедична Фондация АО, в която членуват над 200 000 ортопеди от цял свят. Мисията на организацията е да разпространява знание за лечение на ортопедичните и травматологичните заболявания и обучава специалистите в най-новите практики.

 

Разгледани бяха различни варианти на комплексно колянно и тазобедрено протезиране, бяха усвоени нови техники на лечение на най-тежките случаи в практиката, както и предотвратяване на усложнения. Бяха споделени и коментирани последните новости във специалността. В практически сесии участниците извършиха операции и използваха нови техники и методи на лечение.

 

Проявата акцентира върху контакта между участниците, като имаше множество дискусионни групи, в които бяха обсъдени проблемни случаи. Курсистите имаха възможност да коментират своя опит и да споделят случаи от своята практика, за които да почерпят съвети и опит от водещите специалисти.


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"