Новини

Нови дати ще бъдат добавени за безплатна ехомамография за рак на гърдата в ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

08.02.2024

Нови дати ще бъдат добавени за безплатна ехомамография за рак на гърдата в ИСУЛ

Настоящите часове, въпреки че обхващат период от три месеца, се изчерпаха за броени дни

 

Изследванията ще се извършват с помощта на ново поколение премиум клас ехограф, с който столичната болница вече разполага

 

Поради силния интерес от страна на пациентите към безплатна ехомамография при рак на гърдата през месеците февруари, март и април в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  ще бъдат добавени нови часове и дати. Предварително обявените бяха изчерпани за броени дни.

 

Безплатна ехомамография се провежда в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Кампанията ще продължи 3 месеца – февруари, март, април 2024 година. Необходимо е предварително записване на тел. 02/9432481, 02/9432490 (всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 часа).

 

Ехомамографията се осъществява с нов ехографски апарат от премиум класа на японския производител на медицинска апаратура Canon Medical Systems, който отскоро е въведен в експлоатация в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Новият апарат разполага с по-обширен набор от софтуерни приложения и с повече трансдюсери, което разширява спектъра на диагностичните му възможности. Уредът е снабден с пълната гама от трансдюсери за конвенционална диагностика и софтуерни пакети , предоставящи възможности за прецизна диагностика на обширен спектър от заболяванията на коремните органи, малкия таз, шията, меките тъкани, вкл. опорно-двигателния апарат. Тук се включват големи слюнчени жлези, щитовидна жлеза, гърди (ехомамография), лимфни възли, мускули, стави, сухожилия, паренхимни и кухи органи на коремната кухина. Уникалната технология Beam+ предоставя изображения с висока разделителна способност, усъвършенствано проникване в дълбочина на тъканите и по-малко артефакти. С пълен набор от клинични приложения, както и за извършване на по-сложни изследвания Aplio a-series предоставя  автоматични измервания, подпомагани от изкуствен интелект, осигурява увеличен контраст на изображението и намален шум от петна за подобряване на визуализацията.


В безплатната ехомамография ще се включи целият екип на Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“:

 


доц д-р Пламен Гецов - началник на клиникатад-р Петко Русев – ординаторд-р Асен Котев - ординатор
д-р Йордан Спирдонов - ординатор
д-р Валерия Гаврикова - ординатор
д-р Георги Върбанов - ординатор
д-р Боян Диков - специализант
д-р Славея Хаджиева - специализант
д-р Стефан Сотиров - специализант
д-р Десислава Костова - специализант
д-р Габриела Андонова - специализант
д-р Иван Николов - специализантд-р Даяна Павлова - специализант

д-р Иван Димов - ординатор

д-р Весела Митова - специализант

 

За рака на гърдата
Изчислено е, че в България всяка година около 4000 жени чуват страшната диагноза. Според Национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 26,8 % от всички онкологични заболявания при тях. За съжаление у нас в 68% от случаите заболяването се диагностицира късно - в стадий II и III и едва 12% в стадий 0-I, когато прогнозата е най-добра.

 

За Центъра за комплексна терапия на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ функционира един от големите центрове за комплексно лечение на рак на гърдата в България. Той обединява специалисти от клиниките по хирургия, образна диагностика, онкология и лъчелечение и Отделението по обща и клинична патология.