Новини

Безплатна ехомамография за рак на гърдата през февруари, март и април в ИСУЛ
 | ИСУЛ

Новини

10.01.2024

Безплатна ехомамография за рак на гърдата през февруари, март и април в ИСУЛ

Изследванията ще се извършват с помощта на ново поколение премиум клас ехограф, с който столичната болница вече разполага

 

Безплатна ехомамография за рак на гърдата ще се провежда всеки вторник и сряда от 14:00 до 16:00 часа в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Кампанията ще продължи 3 месеца – февруари, март, април 2024 година. Необходимо е предварително записване на тел. 02/9432481, 02/9432490 (всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 часа).На снимката: Новият ехограф, който е от примиум класа на японския производител на медицинска апаратура Canon Medical Systems.


Ехомамографията ще се осъществява с нов ехографски апарат от премиум класа на японския производител на медицинска апаратура Canon Medical Systems, който отскоро е въведен в експлоатация в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Новият апарат разполага с по-обширен набор от софтуерни приложения и с повече трансдюсери, което разширява спектъра на диагностичните му възможности. Уредът е снабден с пълната гама от трансдюсери за конвенционална диагностика и софтуерни пакети , предоставящи възможности за прецизна диагностика на:

обширен спектър от заболяванията на коремните органи
- малкия таз
- шията
- меките тъкани, вкл. опорно-двигателния апарат
големи слюнчени жлези
щитовидна жлеза
гърди (ехомамография)
лимфни възли
мускули, стави, сухожилия
паренхимни и кухи органи на коремната кухина.

Уникалната технология Beam+ предоставя изображения с висока разделителна способност, усъвършенствано проникване в дълбочина на тъканите и по-малко артефакти. С пълен набор от клинични приложения, както и за извършване на по-сложни изследвания Aplio a-series предоставя  автоматични измервания, подпомагани от изкуствен интелект, осигурява увеличен контраст на изображението и намален шум от петна за подобряване на визуализацията.

***
Извън кампанията за профилактика на рак на гърдата, всеки пациент може да си запише час за изследването с ноия апарат на тел. 02/9432481, 02/9432490, всеки делничен ден от 08:00 до 16:00. Отделението работи с направления по НЗОК, доброволно здравно осигурителни фондове и срещу заплащане.
****

За рака на гърдата

Изчислено е, че в България всяка година около 4000 жени чуват страшната диагноза. Според Национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 26,8 % от всички онкологични заболявания при тях. За съжаление у нас в 68% от случаите заболяването се диагностицира късно - в стадий II и III и едва 12% в стадий 0-I, когато прогнозата е най-добра.

 

За Центъра за комплексна терапия на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна–ИСУЛ“

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ функционира един от големите центрове за комплексно лечение на рак на гърдата в България. Той обединява специалисти от клиниките по хирургия, образна диагностика, онкология и лъчелечение и Отделението по обща и клинична патология.