Новини

Ловчанският митрополит Гавриил връчи дарение от името на БПЦ за детското УНГ отделение на ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

10.11.2023

Ловчанският митрополит Гавриил връчи дарение от името на БПЦ за детското УНГ отделение на ИСУЛ

Негово Високопреосвещенство отслужи и празничен Водосвет за здраве и благословление в навечерието на празника на болницата

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който е и ръководител на Културно-просветния отдел на Светия Синод на Българската православна църква, връчи днес на ръководството на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ финансово дарение в размер на 18 200 лв. С него Българската православна църква-Българска патриаршия ще подпомогне Трето УНГ отделение по детска отоларингология. Отделението се нуждае от спешен ремонт за подобряване на условията и оптимизиране броя на болничните стаи, в които пребивават и се лекуват деца от цялата страна.

Събраните средства са от благотворителната кампания на Св. Синод “Деца помагат на деца”, в която деца и ученици – участници в синодалните конкурси „Възкресение Христово“ и „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух“ дариха свои  творби. Наред с тях ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (гр. София) и XS Artists Music School (гр. София) допринесоха със свои музикални изпълнения за откриването и популяризирането на благотворителната църковна инициатива. В каузата се включи и известният джаз певец Васил Петров.

„Благодаря от сърце за безценната и навременна помощ и за добрия пример, който давате на всички миряни“,  обърна се към Негово Високопреосвещенство изпълнителният директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ Любомир Пенев. „Всяка година провеждаме подобна кампания, но за първи път успяваме да съберем толкова много пари по време на нея“, обясни дядо Гавриил при връчването на бордерото за дарението.

На тържествената церемония присъстваха още зам.-председателят на Съвета на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Йорданка Узунова, зам.-директорът по медицинската дейност д-р Петър Герзилов, началникът на Клниката по ушно-носно-гърлени болести проф. д-р Спирдон Тодоров, началникът на Детското УНГ отделение доц. д-р Цоло Цолов, както и много от служителите на болницата.

След връчването на дарението Негово Високопреосвещенство отслужи и тържествен Водосвет по повод празника на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, който болницата ще отбележи за 87-ми пореден път утре, в деня на СВ. МЧЦИ МИНА, ВИКТОР И ВИКЕНТИЙ.

***
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се обръща с апел за съпричастност към фирми, които имат възможност да подпомогнат ремонта на Детското УНГ отделение. Всяка година над 600 деца (60 от тях с проблеми със слуха, които имат нужда от поставянето на слухов имплант) преминават през грижите на лекарите в клиниката, на които често се налага да връщат пациенти поради недостатъчен капацитет. Проблемът се изостря особено много в началото на зимата и по време на грипните епидемии, тъй като това е единственото специализирано детско УНГ отделение в цяла Югозападна България. С цел да посрещне повишените потребности, ръководството на болницата е осигурило допълнителни помещения, в които да бъдат настанявани малките пациенти. Те обаче се нуждаят от спешен ремонт, за да отговорят на нуждите на децата и на техните родители. От освежаване се нуждаят и останалите помещения в Детското УНГ отделение, които не са ремонтирани от над 10 години.

Всеки, който има желание да се включи в инициативата, може да го направи на следната банкова сметка: BG41UBBS88881000322926, BIG КОД: UBBSBGSF. Като основание за плащане следва да посочи „Спешен ремонт на Детското УНГ отделение“. 

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"