Новини

Болката в гърдите - какви са причините и за какво да внимаваме | ИСУЛ

Новини

12.03.2023

Болката в гърдите - какви са причините и за какво да внимаваме

Сърцето не боли, но тъгата може да доведе до "синдром на разбитото сърце"


Най-честата причина да потърсим медицинска помощ е гръдната болка. Кога тя е свързана с кардиологичен проблем?

 

Кардиологът Д-р Людмил Шопов споделя, че едно от най-честите оплаквания са болките в областта на гръдния кош. "Сърцето не боли, но има оплаквания в гръдната част. Основно исхемичната болест на сърцето води до гръдна болка и инфаркт на миокарда. Има и други заболявания, като острите аортни синдроми и дисекацията на аортата и белодробния емболизъм, перикардията също", разкри той.


По думите му спонтанният пневмоторакс и проблеми със стомах, хранопровод или жлъчка обаче също могат да причинят гръден дискомфорт. "Стресът може да бъде животозастрашаващ, може да доведе до "синдром на разбитото сърце". Много е рядко това състояние, но има кардиомиопатия, която е животозастрашаваща и може да се причини от тъга. При остър епизод на гръдна болка често пациентите са и емоционални. Миокарден инфаркт е 99% причината на стягане на гърдите като в менгеме", обясни медикът.

 

Според него болката в слънчевия сплит може също да е предпоставка за инфаркт. "Хора със стомашно-чревни проблеми трябва да обръщат внимание при промяна в болката. При дисекация на аортата, пациентите съобщават за остра, кинжална болка в гърдите. Тя следва хода на самата дисекация и може да се премести, да започне от гърдите, да тръгне към плешките, гърба. При перикардита болката се засилва при дишане и смяната на позицията на тялото. При белодробен емболизъм освен болка, има и задух", сподели д-р Шопов.

 

Повече може да видите тук>>

 

Източник: Нова ТВ