Новини

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора | ИСУЛ

Новини

19.05.2022

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата.

 

„Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се причиняват от конкретни бактерии. Към този момент не може да се каже кой е причинителят, все още не е ясна патогенезата, но се лекуват с медикаменти, които потискат имунитета, който атакува собственото си черво“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград – БНР д-р Иван Лютаков, гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод Световния ден за борба с хроничните чревни заболявания.

 

Болестите засягат млади хора в активна възраст, от изключително важно значение  е навреме поставената диагноза. По думите на д- р Лютаков  са правени много проучвания дали наличието на емулгатори, оцветители, овкусители в храните предизвикват развитието на хроничните възпалителни заболявания на червата, но това не е доказано. Търсени са различни хранителни алергени като причини. В интернет мрежата се коментира като причина глутена, млякото, лактозата, но нито едно от тях не е доказано.  Реално при пациентите с болест на Крон и улцерозен колит няма рестрикции по отношение на храната. Единствената препоръка е да се избягват трудно смилаемите храни, както и сусам, грозде, тъй като когато тези семки попаднат във възпаленото черво, могат да предизвикат  още по-силно възпаление.

 

В България случаите на хора с болест на Крон и улцерозен колит нарастват – каза д-р Лютаков от Клиниката по гастроентерология в  УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която е и водещ в страната център за диагностика и лечение на възпалителните чревни заболявания. „При нас идват болни от цялата страна и при съмнение за такива болни правим колоноскопия.  Колкото повече изследвания правим, толкова повече  откриваме заболяванията“.

 

Изготвя се регистър на възпалителните чревни заболявания. „Това е инициатива на проф. Пенчев и д-р Вълков. Те в момента вкарват пациенти в този електронен регистър, като се опитваме той да стане национален. Самата държава не е инициирала създаването му, единствено се следят болните, които са на биологична терапия чрез  здравната каза, тъй като лечението е безплатно. От данните на здравната каса, с които разполагаме болните са около 4 000, но според нас са повече, защото не са регистрирани всички пациенти“.


Д-р Лютаков коментира и иновативните терапии, които се прилагат при лечението на пациентите с болестта на Крон и улцерозен колит. „Смело можем да кажем, че в това отношение държавата ни разполага с най-новите биологични лекарства. Дори имаме достъп до по-нови молекули, които в момента се тестват в други държави. Очаква се да бъде одобрено и ново лекарство. Почти всички наши пациенти имат достъп до безплатно лечение и получават адекватна терапия“.

 

Гастроентерологът бе категоричен, че прогнозата за пациентите с болестта на Крон и улцерозен колит е добра, но само, когато се диагностицират навреме. „Колкото по-рано стартира лечението – с кортикостероиди или терапия с имуносупресори –толкова по-малко  са страничните ефекти и усложненията“ – каза д-р Иван Лютаков.

 

Слушай разговора тук>>

 

Източник БНР