Клиники

Защо нараства броят на пациентите с чревни заболявания у нас? | ИСУЛ

Новини

19.05.2022

Защо нараства броят на пациентите с чревни заболявания у нас?

Днес е Световен ден на възпалителните чревни заболявания, а броят на пациентите с подобни проблеми непрекъснато нараства, като средната възраст е между 15 - 35 години.

 

България е една от малкото страни, която няма и регистър на тези заболявания. Това от своя страна пречи пациентите да се проследяват и да се предвиди при кои заболяването протича тежко.

 

"По отношение на възпалителните заболявания на червата, това са едни от най-сериозните болести, защото те не се лекуват, засягат хора в активна възраст - между 20 и 40 години и нарушават тяхното качество на живот. Нямаме изграден регистър и не можем да кажем колко точно са пациентите. Преди три години започна работа с европейски регистър", обясни в "Денят започва" проф. Пламен Пенчев от клиниката по гастроентерология в ИСУЛ.

 

Към момента в страната са регистрирани три центъра за лечение на чревните заболявания - в София и Пловдив. В центъра в ИСУЛ към момента са регистрирани около 200 души, но има поне 3 пъти повече, които търсят помощ.

 

Причините за зачестяването на заболяванията са промените в начина на живот, прекомерният стрес, както нездравословните храни с много добавки и емулгатори, подчерта проф. Пенчев.

 

Повече гледайте тук>>

 

Източник БНТ Новини