Клиники

Проф. д-р Евгения Василева, дмн, ИСУЛ
Проф. д-р Евгения Василева, дмн

Професор д-р Евгения Василева, дмн

Началник на Клиника по интензивно лечение на нервни болести УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

Доктор по медицина (2000г.) с дисертационен труд на тема „Транскраниално доплерово мониториране на микроемболични сигнали при болни с атеросклероза на вътрешна сънна артерия”.

Доктор на медицинските науки (2014г.) с дисертационен труд на тема „Невросонологични проучвания при каротидна атеросклероза и исхемичен мозъчен инсулт”.

Специализации по невросонология в Университетската болница, Женева, където изработва първата си дисертация, специализация по неврология в Университетска болница “Pitie Salpetriere”, Париж и Университетска болница, Хелзинки.

Автор на четири самостоятелни монографии, съавтор в друга монография, в два учебника по неврология, над 200 публикации в български и чужди списания, Награда с Аward for Excellency in Stroke Research from Scientific Committee Program Chairmen and the Chairman of the Annual Conference, спонсорирана от European Stroke Conference Council. Значим принос за популяризиране на невросонологията в България чрез обучението и сертифицирането на български невролози във високоспециализираните ултразвукови методи за изследване на мозъчното кръвообращение – екстра и транскраниална доплерова сонография, цветно-кодирана дуплекс сонография.

Член на Българското дружество по неврология, на Българската асоциация по ултразвук в медицината, на Европейското дружество по невросонология и мозъчна хемодинамика, на Европейската асоциация по мозъчен инсулт и на Световната асоциация по мозъчен инсулт.