Новини

5 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ХИГИЕНА НА РЪЦЕТЕ  | ИСУЛ

Новини

04.05.2023

5 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ХИГИЕНА НА РЪЦЕТЕ

На 5 май отбелязваме Световния ден за хигиена на ръцете. Тази година темата на кампанията е Заедно можем да ускорим действията за предотвратяване на инфекции, свързани с медицинското обслужване (ИСМО) и антимикробната резистентност (АМР)  в здравеопазването и да изградим култура на безопасност и качество, в която подобряването на хигиената на ръцете е с висок приоритет.

УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ подкрепя и се включва в глобалната инициатива на СЗО „Спаси живот- почисти ръцете си“. Така продължава повишаване осведомеността на медицинските специалисти за важността на хигиената на ръцете за намаляване появата, и разпространението на ИСМО и АМР. Следва призива на СЗО  да се ускори напредъка за постигане на ефективна хигиена на ръцете на мястото на медицинските грижи!

Малко факти относно миенето на ръцете:

  • Повечето хора мият ръцете си само за 6 секунди.
  • Около 33% от хората не използват сапун, когато мият ръцете си.
  • До 80% от заразните болести се предават чрез допир.
  • Неправилното измиване на ръцете допринася за почти 50% от всички огнища на болести, причинени от храна.

Хигиената на ръцете спасява милиони животи всяка година, когато се извършва в правилните моменти по време на предоставяне на медицински грижи. Освен това е интелигентна инвестиция, която предлага изключителна възвращаемост за инвестираните средства . Чистата грижа е знак на уважение към тези, които търсят медицинска помощ  и защитава здравето и на медицинските работници, които предоставят тази помощ.

Как да мием ръцете си?
Важно е да знаем, че поддържайки добра хигиена на ръцете си, предпазваме както себе си, така и околните. Затова трябва да мием всичките им части – длани, пръсти и нокти, винаги, в продължение на поне 20 секунди с вода и сапун в следните ситуации: когато са видимо замърсени; след кихане или кашляне; когато се грижим за болен; преди хранене; преди, по време на и след приготвяне на храна; след ползване на тоалетна; след досег с животни или изпражненията им; след изхвърляне на боклука; след чистене; преди и след лечение на рана; след смяна на памперс; след контакт с пари и др.

---
Този текст е изготвен със съдействието на доц. д-р Росица Вачева, дм - Началник на Лабораторията по Микробиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и п Председател на УС на Българска Асоциация за превенция и контрол на инфекциите