Новини

Aкция по кръводаряване в ИСУЛ на 9 и 10 май 2023 г. | ИСУЛ

Новини

05.05.2023

Aкция по кръводаряване в ИСУЛ на 9 и 10 май 2023 г.

Акция по кръводаряване ще се проведе на 9 и 10 май в обновената част от Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ между 8:30 и 12:30 часа.


Всеки, който има желание да дари кръв, може да се запише в специално създадена платформа от тук:  https://bit.ly/3N0ICKQ  Целта е да се създаде организация, която да пести времето на кръводарителите. Тези, които не са успяли да се запишат предварително, също няма да бъдат върнали – те могат направо да дойдат на място в посочените дни и часове. 


Може да се запишете в платформата и като сканирате баркода показан ТУК

 

Акцията е по повод Международния ден на Таласемията – 8 май. Организатор е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, както и на Националния център по трансфузионна хематология.

 

Очаква се в акцията да се включат лекари, пациенти, както и обикновени граждани, които биха искали да покажат своята съпричастност с каузата.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАЛАСЕМИЯТА И ЗАЩО ПАЦИЕНТИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ КРЪВ?

 

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни клетки със силно скъсена преживяемост. В резултат съдържанието на хемоглобин в организма е по-малко от необходимото, което пречи на снабдяването на органите с кислород и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е конвенционално, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици. Този процес води до натрапване на желязо в организма, заради което се налага ежедневна хелатираща терапия.

 

ТАЛАСЕМИЯТА ЗАСЯГА И ДЕЦА

 

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и проследяват петдесет и един малки пациенти с Таласемия майор.

 

НАЙ-МАЛКИЯТ НИ ПАЦИЕНТ Е САМО НА 11 МЕСЕЦА! Без редовно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-много 4 години. При редовно кръвопреливане, те имат нормален живот като на всички останали свои връстници.


В България около 290 човека страдат от най-тежката форма на Таласемия – Таласемия Майор. Близо 100 са болните деца, а възрастните са около 190. 

Около 2,5% от българите носят у себе си гена на това заболяване. Носителството на таласемичен ген обикновено е безсимптомно, но когато двама човека с дефектния ген създадат потомство, вероятността то да е с Таласемия майор е 25%. Децата с Таласемия всъщност се раждат от напълно здрави родители.

 

Ето защо апелът на лекарите от Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е:

ДАРИ КРЪВ, ПОДАРИ ЖИВОТ НА ДЕТЕ С ТАЛАСЕМИЯ!

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"