Новини

33 литра кръв бяха събрани по време на двудневната кампания за доброволно кръводаряване в УМБАЛ „ЦАРИЦА ЙОАННА – ИСУЛ“ | ИСУЛ

Новини

10.05.2023

33 литра кръв бяха събрани по време на двудневната кампания за доброволно кръводаряване в УМБАЛ „ЦАРИЦА ЙОАННА – ИСУЛ“

Събраното количество е достатъчно да покрие нуждите от кръвопреливане на децата с таласемия, които се лекуват в ИСУЛ, за 1 месец

 

Над 80 човека откликнаха на призива за даряване на кръв за децата с таласемия – рядко, наследствено, генетично заболяване на кръвта, при което пациентите страдат от тежка анемия и имат нужда от редовно кръвопреливане два до четири пъти в месеца. Това показват резултатите от провелата се вчера и днес Кампания по доброволно кръводаряване в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Организатор на инициативата бе фармацевтичната компания Нобел фарма, в партньорство с Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Центъра по трансфузионна хематология и Фондация „Калинки за живот – за децата с таласемия“.

 

От явилите се 80 доброволци 68 бяха тези, които нямаха противопоказания и реално успяха да дарят кръв. Събрани бяха 33 литра кръв. В кампанията се включиха както доброволци, както и лекари от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


Снимки на кръводарителите

 

Събраната кръв ще покрие нуждите за 100 кръвопреливания или за 1 месец за всички 45 деца, които се лекуват и проследяват в Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


„Искрено благодарим на всички дарители! Много е важно този жест да не остане изолиран, а да постави началото на добра традиция, защото нашите деца имат нужда от кръв не един, а дванайсет месеца в годината“, коментира   д-р Атанас Банчев, координатор на детския хематологичен център в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

Който има желание може да дари кръв във всеки център по трансфузионна хематология дори и извън организираните кампании. Работното време на стационарните екипи е в делнични дни от 8.00 до 12.00 часа; 13.00 до 18.30 часа, а в събота, неделя и официални празници : от 9.00 до 15.30 часа.

 

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"