Новини

Вманиачаването по здравословното хранене крие сериозни рискове | ИСУЛ

Новини

27.02.2023

Вманиачаването по здравословното хранене крие сериозни рискове

Не бива да се вторачваме само в храненето, заяви доц. Даниела Попова


Прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да доведат до сериозни психози. За това алармират ендокринолози. Какво представлява орторексията и как воденето на прекалено здравословен живот може да ни навреди?

 

"Хората вече са много ограмотени. Имат повишена осведоменост, но се отива и в другата крайност - прекалено обсебени от това колко калории да приемат, какви движения да правят. Вглеждат се в храните - колко мазнини има, колко сол. Това се превръща в поведенческа нарушеност. Обсебени са от това и пречи на техния нормален живот", коментира специалистът по ендокринология доц. Даниела Попова в "България сутрин".


Според нея не бива да забравяме, че храненето е удоволствие. "Не бива да се вторачваме само в храненето, то е и възприятие на сетивата", допълни специалистът.


Пред Bulgaria ON AIR доц. Попова обясни критериите за изчисляването на точните килограми. "Изчислява се индекс на телесната маса, който нормално е между 19 и 25. Теглото се разделя на ръста в метри на квадрат. Или още по-просто - от ръста си като извадим 100, горе-долу това трябва да бъдат килограмите. Това може да бъде ориентир. Всеки, който има въпрос към себе си и не приема своето тяло, следва да се срещне със специалист, за да се уточнят точните параметри и дали трябва да промени своето хранене", обясни гостът.

 

Все повече мъже посещават фитнес центровете, за да ваят своето тяло, подчерта доц. Попова, и обясни, че често става въпрос за т.нар. бигорексия.


"Свързана е с отклонения, вторачени са само в това да правят плочки. Прибягват до предимно белтъчно хранене, до прием на добавки. Често достигат до нарушение на здравето си. Имахме наскоро среща с такъв индивид, който беше убеден в правотата на своето хранете, а ние открихме, че той на ден изяжда по две-три яйца, по два-три килограма пилешко месо, взема добавки. Всъщност, той прави такива белтъчни удари върху своето тяло, които не подозира", каза доц. Попова и поясни, че в такива случаи най-често засегнати са черният дроб и бъбреците.


"Тази мания по много мускулеста маса също е неправилна. Това е отклонение в храненето. Младите бъдещи майки също се вглеждат повече в теглото по време на бременността. Страхуват се от напълняване и изпадат в т.нар. прегорексия - хранене по време на бременност, но със страх от напълняване. Могат да достигнат до вреда за здравето. Всяка майка може да наддаде 15 кг", коментира гостът и допълни, че анорексията също е нарушение, което продължава да го има в обществото.


"Увеличава се броят на тези хора и затова алармираме да държим правилната посока на хранене. Може би тук има значение училището и семейната среда. От ранно детство се дават знанията за правилното хранене. Всички състояния са трудно лечими и понеже са нарушения в поведението на храненето - често има нужда от психолог, психиатър", стана ясно от думите на доц. Попова.


Гледайте целия разговор тук>>

 

Източник: BGONAIR