Новини

Изписаха Даниела – жената, която оцеля по чудо след катастрофа в Румъния | ИСУЛ

Новини

07.04.2022

Изписаха Даниела – жената, която оцеля по чудо след катастрофа в Румъния

Сълзи от радост и облекчение – както в очите на лекарите, така и в изстрадалите очи на Даниела Тотина от Монтана. Така премина изписването на младата жена, за която последните два месеца и половина са неразривно свързани с УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


"Искам да изкажа своята благодарност и признателност към проф. Иван Чалъков, завеждащ отделение „Уши, нос, гърло“ и екипа му – д-р Нихат, д-р Иглика Станчева, анестезиолозите и сестрите, които на 27.01.2022 г. ми направиха операция, благодарение на която получих привилегия, която други нямат – дадоха ми шанса да им благодаря лично!". Това вълнуващо послание написа Даниела към екипа на клиниката и лично към проф. Иван Чалъков – нейният Ангел-хранител, преди около месец и половина, когато, след като страшното мина, започна трудната и дълга битка за възстановяване. Дни и седмици, в които смелото момиче стана любимка на медиците в клиниката. Не само заради силния дух, но и заради невероятната доброта, която излъчва. Затова и раздялата беше трудна, а сълзите от радост напираха през цялото време.Снимка: Даниела заедно с проф. д-р Иван Чалъков.


Ето и историята на младата жена, която е достойна за сценарий на филм:


За 45-годишната жена началото на кошмара е в края на миналата година в Румъния, когато при тежка катастрофа получава полиорганна травма и в продължение на месец буквално е между живота и смъртта в румънска болница. За щастие лекарите от северната ни съседка успяват да овладеят положението и след 1-месечна интубация успяват да я „събудят“ и да я предадат на близките, които да продължат лечението в България.


У нас щафетата поемат лекарите от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в родната Монтана. След дълга борба, в която медиците са не само професионалисти, но и чисто човешки съпричастни към съдбата на Даниела, тя е изписана в задоволително състояние. И тогава започва втората част на кошмара. Три дни след изписването от болницата, младата жена започва да се задушава. Близките търсят съвет от известния пулмолог д-р София Ангелова, тъй като си мислят, че задушаването е в следствие на проблем с дробовете. За щастие д-р Ангелова разчита правилно симптомите и ги изпраща в най-голямата клиника по ушно-гърлени болести – тази в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. По пътя монтанчанката се влошава и е приета в критично състояние в столичната болница. Трийсет минути лекарите я реанимират. Следва животоспасяваща операция, извършена брилянтно от един от доайените на клиниката, проф. д-р Иван Чалъков. Оказва се, че в следствие на дългата интубация в Румъния, жената е получила ниска стеноза (запушване) на трахеята, която й пречи да диша.

Снимка: От ляво на дясно: Даниела, заедно с проф. д-р Иван Чалъков, болногледачът Цвета Богданова, УНГ специалистът д-р Тома Аврамов и старшата сестра на клиниката Павлинка Кънчева


Следват дълги дни на лечение и рехабилитация. Днес Даниела си тръгва на крака от УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Възстановена физически и психически. А сякаш като специален подарък по случай празника на здравните работници е завърналият се глас, с който може да им благодари лично, въпреки трахеостомата.