Новини

Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност имат нарушения на съня
 | ИСУЛ

Новини

19.03.2024

Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност имат нарушения на съня

 

Д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ защити дисертацията си за връзката между острата сърдечна недостатъчност и проблемите със съня

 

54% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат сънна апнея – заболяване, при което човек спира да диша по време на сън. Един от основните белези на заболяването е хъркането през нощта, но не всички хора, които хъркат, страдат от сънна апнея, обяснява д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.  Съвсем наскоро д-р Калайджиев, който е асистент към Катедра „Спешна медицина“ на МУ-София, защити своя дисертационен труд на тема „Остра сърдечна недостатъчност и нарушения на съня“ за придобиване на научна и образователна степен „Доктор“. Оказва се, че проблемите със съня и в частност сънната апнея са сериозен рисков фактор за развитие на инфаркт или инсулт и затова трябва да бъдат лекувани навреме.

Какво причинява сънната апнея?
: Сънната апнея може да има сериозни последици върху сърдечно-съдовата система. Ефектите включват:

- Повишено кръвно налягане: Прекъсванията в дишането, които са характерни за сънната апнея, могат да повишат кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания като инсулт и сърдечен удар.

- Сърдечна аритмия: Сънната апнея може да доведе до сърдечни аритмии като резултат от стреса, на който е подложено сърцето поради недостатъчно кислородно насищане и повишено кръвно налягане.

- Нощни аритмии: Прекъсванията в дишането, които характеризират сънната апнея, могат да предизвикат нощни аритмии, които могат да влошат качеството на съня и да увеличат риска от сериозни сърдечни проблеми.

- Повишен риск от сърдечна недостатъчност: Както вече споменахме, сънната апнея е свързана с увеличен риск от развитие на сърдечна недостатъчност и коронарна болест.

 

Симптоми и лечение на сънната апнея: Симптомите на сънна апнея могат да включват:

- Хъркане: Обикновено един от най-очевидните симптоми, особено ако се съчетава с прекъсвания в дишането.

- Прекъснат дълбок сън: Хората със сънна апнея често се събуждат повече през нощта, като резултат на прекъснатия сън.

- Умора и сънливост през деня

- Сърдечни проблеми

- Неспособност за концентрация: Прекъснатият сън може да влоши когнитивните функции и концентрацията.

- Повишено кръвно налягане: Сънната апнея може да допринесе за повишено кръвно налягане и други кардиоваскуларни проблеми.

 

Лечението на сънна апнея може да включва:

- Промяна в начина на живот: Загубата на тегло, избягването на алкохол и тютюнопушене, редовна физическа активност и подобряване на навиците преди сън могат да подпомогнат лечението.

- Употреба на CPAP устройства: Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) устройствата се използват за отваряне на дихателните пътища и поддържане на нормалното дишане през цялата нощ.

- Орални апарати: Специално изработени апарати могат да помогнат за поддържане на дихателните пътища отворени по време на сън.

- Хирургически процедури: В някои случаи се извършват хирургически процедури за корекция на анатомични проблеми в горните дихателни пътища, които предизвикват сънна апнея.

 

Лечението на сънна апнея обикновено се индивидуализира в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните нужди на пациента. В клиника по Кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се прилага комплексен подход за диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания и сънна апнея, обяснява д-р Калайджиев. Миналата година той имаше публикация в престижното американско списание Sleep Medicine: X, изучаващо проблемите на съня. В него талантливият кардиолог, който по време на пандемията от коронавирус, оглавяваше най-голямото COVID отделение в болницата, представи своите изследвания сред пациенти с остра сърдечна недостатъчност и сънна апнея. Д-р Калайджиев бе и презентатор от страна на болницата и в Европейския конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания през 2023 г. Той представи опита на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на комбинацията от сърдечна недостатъчност и сънна апнея.