Новини

Защо здравната система страда от дефицит на кадри | ИСУЛ

Новини

30.12.2022

Защо здравната система страда от дефицит на кадри

Почти два пъти намалял броят на медицинските сестри в България през последните 30 години. Това е най-дефицитната професия в здравната система. Наред с нея, дефицитни и са и други лекарски специалности, а една от причините е, че след завършване, младите лекари заминават да специализират навън.

 

Дефицит е определението, което все по-често чуваме, особено когато стане дума за кадрите в здравната система. По данни на НСИ и Националния център по обществено здраве и анализи, броят на медицинските сестри е намалял близо два пъти през последните 30 години. От почти 54 хиляди през 1990 г. До по-малко от 29 хиляди през 2021 г. Най-силно се усеща липсата в малките общински болници, но големите лечебни заведения също срещат проблеми. 

 

С изменението на наредбата за специализациите в края на миналата година, местата които се финансират от държавата, се определят два пъти в годината – до 15 януари и до 15 август. Те се подбират според нуждите от специалисти в страната и в лечебните заведения, както и желанията на кандидатите. Целта е финансираните от държавата специалности да не остават незаети. 396 са местата, финансирани от държавата тази година. За сравнение през 2020 г. Те са били 273.

 

Заплащането и трудната реализация са сред причините, които демотивират младите хора, завършващи медицина да практикуват професията си у нас.

 

От Здравното министерство отчитат, че по-големият проблем при лекарите е не малкият им брой, а дисбаланс между разпределението им в различните населени места от една страна, а от друга начинът на финансиране на някои специалности, карат младите хора да търсят по-добре платените от тях. Младите лекари до 35 годишна възраст са едва 16,7% от практикуващите медици или почти пет хиляди души, а през 2019 г. са били 14%.

 

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоана“ ИСУЛ възпитава своя бъдещ отбор от млади надежди, които поне засега са избрали България.

Средният осигурителен доход на завършилите също нараства, достигайки до 1 647 лева през 2022 г. и едва 867 лева през 2014 година.

 

Според статистика на Министерството на образованието почти всички студенти, които завършат медицински специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред дипломиралите се по професионални направления „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“ е около и под 1%.

 

Емилиян Емилов е от Видин. Градът, сочен за един от най-бързо намаляващите като население. Завършва медицина в Румъния, но избира да специализира в ИСУЛ.

 

„Образованието там не мога да кажа, че е на по-високо ниво отколкото в България. Разликата е в базата. Всичките им болници много добре оборудвани и ремонтирани. Местата за специализация са малко, както и тук. От колеги, с които общувам знам, че заплатите им са двойно по-високи, отколкото при нас. За момента за Видин не мисля. Някой ден мога да се прибера и да дам приноса си за хората в града. Условията за труд във Видин не са лоши, но кадровия дефицит е голям и един лекар трябва да работи като за двама, за да обслужва определен брой пациенти.” - Емилиян Емилов, специализант и Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

 

Йордан Боев е от Варна. Той също завършва в Румъния, но решава първоначално да опита специализация в малка болница.

 

„Завърших в Констанца през 2019 г., след което се отправих към Силистра където специализирах ортопедия за малко повече от година. Прекъснах поради лични причини и от 4 месеца съм в ИСУЛ. Когато обиколих болниците във Варна ми беше обяснено, че няма места и е по-добре да си потърся в по-малък град. Затова се ориентирах към Силистра. Там определено имаше какво да се научи, но определено имаше и проблеми, особено с финансирането на болницата в малкия град. Болницата правеше усилия специализантите да са заплатени, но проблемът идва от това което отпуска държавата.” - Йордан Боев, специализант и Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

 

Макар и с бавни темпове, тенденцията при лекарите е положителна през изминалите 15 години. Средно на 10 хиляди души население се падат 43 лекари. За сравнение с 42-ма през 2018 г.

 

Повече може да гледате тук>>

 

Източник: Euronewsbulgaria