Новини

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ в четири, поредни, петъка през октомври и ноември | ИСУЛ

Новини

30.09.2022

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ в четири, поредни, петъка през октомври и ноември

В четири, поредни, петъка през октомври и ноември в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се провеждат безплатни очни прегледи. Те ще бъдат насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и макулeна дегенерация, свързана с възрастта, а поводът е Световният ден на зрението, който отбелязваме на 13 октомври.

 

Прегледите ще се извършват от 12:00 до 14:00 часа в Клиниката по очни болести на следните дати:


14 октомври
21 октомври
4 ноември
11 ноември


Необходимо е предварително записване на тел. 02 94 32 262 (между 8:00 и 15:30 ч.)

 

Прегледите ще включват:

- Измерване на зрителната острота;

- Оглед на очното дъно;

- Консултация на медицинската документация

 

Ако състоянието на пациента налага допълнителни, високоспециализирани изследвания, те отново ще бъдат безплатни, но след като бъде хоспитализиран.

 

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага със всички съвременни методи за диагностика и оценка на заболяванията на ретината, сред които оптична кохерентна томография (неинвазивно изследване, при което лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона) и флуоресцеинова ангиография (метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината).

 

Около 450 000 човека у нас страдат от диабетна ретинопатия и макулена дегенерация, свързана с възрастта.

 

Макулената дегенерация, свързана с възрастта, е основната причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в развитите страни след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г. и засяга около 1% от хората на тази възраст. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулена дегенерация. Тя може да бъде суха и влажна. Сухата форма на макулна дегенерация се развива бавно и води до постепенна загуба на зрението. За разлика от нея влажната настъпва внезапно. Хората съобщават, че изведнъж, без да са имали симптоми, пред очите им се спуска сиво-черна пелена. Добрата новина е, че при навременно лечение това състояние може да се овладее, а съвременните медикаменти, които се използват за целта, се реимбурсират напълно от НЗОК.

 

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е пряка последица от  захарния диабет.  Тя е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст. Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет първи или втори тип. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се провежда от ендокринолог, съвместно с офталмолог. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира една от водещите клиники в странатаза метоболитни заболявания. Това ще даде предимството на пациенти, които бъдат диагностицирани със заболяването, да се консултират на място освен с офталмолог и със специалист – ендокринолог.

 

 Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"