Новини

IN MEMORIAM: ПОЧИНА ПРОФ. Д-Р ИВАН ЦЕНЕВ – ДОАЙЕНЪТ НА БЪЛГАРСКАТА, ЕВРОПЕЙСКАТА И СВЕТОВНАТА ОТОЛАРИНГОЛОГИЯ | ИСУЛ

Новини

30.03.2024

IN MEMORIAM: ПОЧИНА ПРОФ. Д-Р ИВАН ЦЕНЕВ – ДОАЙЕНЪТ НА БЪЛГАРСКАТА, ЕВРОПЕЙСКАТА И СВЕТОВНАТА ОТОЛАРИНГОЛОГИЯ

In Memoriam

На 90-годишна възраст ни напусна едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология – проф. д-р Иван Ценев. С името му са свързани редица постижения в българската медицинска наука като най-яркото от тях е извършената за първи път в България кохлеарна имплантация през 1999г.

Проф. Ценев беше един от най-известните и уважавани оториноларинголози в страната, като е и един от малкото добре познати в чужбина.

За него може да се каже, че е част от историята на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, на която посвети 59 години от трудовия си път. В Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ той имаше свой кабинет до последния си ден, в който с много любов и отдаденост продължаваше да консултира пациенти и да дава ценни напътствия на по-младите си колеги.


Проф. д-р Иван Ценев на неговата 85-годишнина, която той отбеляза с любимите колеги и в болницата, на която посвети почти целия си трудов път.


Преобладаващата част от специалистите по УНГ в България, включително огромна част от началниците на клиники и отделения по УНГ болести в цялата страна, в даден момент от кариерата си са били негови ученици.
 
По време на многогодишната си практика проф. Ценев се утвърждава като абсолютен авторитет в областта на оториноларингологията, поливалентен хирург и диагностик на световно ниво.

Проф. д-р Иван Ценев е роден в София, където завършва  медицина. От 1960 г. работи последователно като участъков лекар в с. Априлово (Търговищко), като ординатор във вътрешно отделение и по съвместителство в УНГ кабинет в гр. Попово. През 1965 г. след конкурс е избран за асистент по патология към ВМИ (Варна) – длъжност, на която остава до началото на 1967 г., когато отново след конкурс е избран за асистент по УНГ болести към бившия ИСУЛ. През 1969 г. полага изпит за придобиване на специалност по патологична анатомия, а през 1972 г. придобива и специалност по оториноларингология. Двете специалности му позволяват да защити кандидатска дисертация през 1976 г. на тема „Хистоморфологични особености на ларингиалните преканцерози“. През 1979 г. е избран за доцент към Катедра по УНГ болести на МА (София). През 1980-1981 г. провежда специализация в бившия Западен Берлин върху тоталната трупна трансплантация на средно ухо под ръководството на Prof. Dr.Ch. Betow, завършваща c труд, които през 1984 г. защитава като докторска дисертация с тема „Хомотрансплантация на проводната система на средното ухо“. През 1985 г. е избран за редовен професор към Катедрата по оториноларингология. През 1999 г. проф. д-р Иван Ценев извършва за първи път в България кохлеарна имплантация. Има над 1225 научни публикации у нас и в чужбина. Toй участва в създаването на много учебници и монографии, Под негова редакция е преведеният учебник по УНГ болести на проф. Х.-П. Ценер. Автор е на монографията „Клинико-морфологична рино-ларингология“.

Целият екип на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" изказва своите най-искрени съболезнования на семейството на проф. Ценев, който за нас беше учител и пример за професионализъм и човечност.

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"