Новини

Български ортопеди ще се обучават как да не допускат грешки при ендопротезирането на тазобедрена става | ИСУЛ

Новини

25.03.2024

Български ортопеди ще се обучават как да не допускат грешки при ендопротезирането на тазобедрена става

- В България годишно се извършват 14 000 ендопротезирания на стави

- Над 2000 от тях са за ревизионно протезиране (замяна на вече сменена става) заради износване или инфекция

- По този показател България е на едно от челните места в негативния списък (в Европа този процент се движи между 7 и 18%)

- Ако операцията е извършена прецизно, 90% от пациентите могат да живеят нормално със сменената става 25 години

Вече е ясна програмата на Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която ще се проведе на 5 и 6 април 2024 г. в София. Събитието ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно протезиране на тазобедрена става. Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на МУ - София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение „ОРФИО“ под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

 

Сред основните акценти, които българските и чуждестранните експерти ще дискутират, са:


Оптимизация на пациента при ревизионна хирургия

Решения при асептично разхлабване

Превенция и лечение на перипротезната инфекция

Мениджмънт на перипротезните фрактури

 

Оптимизацията на пациентите включва подобряване на състоянието им преди операцията, така че хирургическото лечение  да  се понесе по-леко. „Тъй като травмата при операцията променя имунитета, е важно адекватно да бъдат адресирани придружаващите заболявания - сърдечно-съдови, белодробни, урологични, различни видове алергии, диабет (захарният диабет е основен рисков фактор за инфекция).“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Снимка: Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов по време на обучителна конференция по ревизионно ендопротезиране миналата година.

 

Асептичното разхлабване е така нареченото, придобило гражданственост „износване на протезата“. Представлява бавен процес на нарушаване на връзката между импланта и костта, което води до микро движение, разместване на импланта и нарушаване на функцията на изкуствената става. Лечението е оперативно, налага се подмяна на изкуствената става с нова.

 

Какъв е „животът“ на една колянна/тазобедрена протеза?

 

Около 90% от болните могат да очакват 25- годишно безпроблемно функциониране на ендопротезата. Голямо, основно значение за успеваемостта на интервенцията има прецизността на изпълнение на операцията от хирурга.

 

В какъв процент от случаите се стига до ревизионно протезиране?

 

По света до ревизионно протезиране се стига в 7 до 18% от случаите в различните държави. В България няма точна статистика, но честотата е висока – над 14% . Годишно в страната се извършват над 14 000 ендопротезирания на стави (2023), от които над 2000 са сложни, скъпи и трудоемки ревизионни операции. Има голяма разлика в резултатите на различните центрове – колкото по-големи са, толкова са по-добри резултатите им.

 

Колко големи операции трябва да прави един ортопед годишно, за да се приеме, че е опитен в тази област?

 

За да се каже че един хирург е с опит в протезирането е нужно да прави над 50 операции годишно, а за експерт над 300. Но водещите артропластични хирурзи освен да правят първично протезиране на експертно ниво, трябва да имат опит и в корекцията на настъпили проблеми, което малко хирурзи умеят. „Тук е мястото на третичните центрове – каквито са университетските клиники – с голям ресурс и акумулиране на опит и експертиза, компетентност в лечение на усложненията. Те поемат най-сложните и трудни за лечение случаи от центровете с по-малко опит и натоварване“, обяснява проф. д-р Кинов.

 

Акцент по време на конференцията ще бъдат дискусиите и усвояването на практически умения, ще се обсъждат най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика. Водещи имена в ортопедията от чужбина ще представят практически аспекти на лечението на усложненията на ставното протезиране, както и ще се проведат практически занятия - workshop hands-on.

 

Все още има възможност ортопеди от цялата страна да се запишат за участие във форума.

 

ЗА РЕГИСТРАЦИЯ - TУК>>

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:  Имейл: office@orfio-foundation.org

 

Мобилен тел: 0898 93 99 79 организационен комитет – Лора Петрова