Новини

Двете жени, оперирани от българо-хърватски екип в ИСУЛ, ще бъдат изписани утре
 | ИСУЛ

Новини

09.04.2024

Двете жени, оперирани от българо-хърватски екип в ИСУЛ, ще бъдат изписани утре

Те бяха оперирани мини инвазивно чрез директен преден достъп, който вече ще се прилага рутинно в Клиниката по ортопедия и травматология

 

Двете жени (на 63 и на 68 г.), които бяха оперирани в петък от съвместен екип между проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и проф. Марио Старешинич, началник на ортопедичната клиника в Университетската болница „Меркур“, Загреб, се чувстват добре и в сряда ще бъдат изписани.

Те бяха оперирани мини инвазивно чрез директен преден достъп за ставно ендопротезиране, който бе използван за първи път в ИСУЛ, но вече става част от рутинната хирургична практика на Клиниката по ортопедия и травматология. Още в понеделник (8 април 2024 г.) по същия метод бяха извършени нови две операции – на жени на 54 г. и на 81 г., които вече са раздвижени и се възстановяват успешно.

При мини инвазивните операции с директен преден достъп по време на интервенцията хирургът “влиза“ от предната страна на ставата, между мускулите, като по този начин не ги уврежда. Това осигурява по-добър резултат и бързо възстановяване на пациентите.

„Този метод при смяна на тазобедрена става има редица предимства, между които бързото възстановяване на пациентите след операция, което е особено важно, когато става дума за възрастни хора. Колкото по-скоро ги изправим на крака, толкова по-малки са рисковете за тях. Очаквам след около 10 дни първите две дами, които оперирахме с проф. Старешинич, да нямат проблеми с придвижването. При стандартна операция този процес би отнел един месец“, обясни проф. д-р Кинов.

Проф. Марио Старешинич, с когото именития български ортопед заедно осъществи първите две смени на тазобедрена става с използване на директен преден достъп в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, е специалистът, въвел иновативния метод в Хърватия.

Операциите бяха част от практическата програма на приключилата в събота Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която премина при огромен успех. Организатори на събитието, което мнозина определиха като най-голямото за българската ортопедия за годината, бяха Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински университет София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Снимки от първите две операции, извършени от българо-хърватския еки


Снимки от конференцията:


От ляво на дясно : Доц. д-р Любомир Цветанов, ортопед в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", проф. д-р Мая Белитова, началник на КАИЛ, проф. д-р Пламен Кинов.


Известният германски ортопед и голям приятел на България, проф. Рьотингер (с тъмния костюм), поднесе приветствие към присъстващите на конференцията.


Екипът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" по време на конференцията.


Част от чуждестранните лектори в конференцията.