Новини

Бум на заболелите от конюнктивит - как да разпознаем симптомите му? | ИСУЛ

Новини

05.04.2024

Бум на заболелите от конюнктивит - как да разпознаем симптомите му?

"Лекуван грешно - може да се влоши", сигнализира д-р Мирела Петрова – Силяновска, офталмолог в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

 

Бум на заболелите от конюнктивит. Като една от причините е посочена времето или нетипично високите температури.

 

"Ние тъкмо си помислихме, че ще си отдъхнем от епидемията от вирусни и бактериални конюнктивити след всеобщия спад през зимата, но за съжаление, точно обратното се случи. Пролетта дойде прекалено бързо, с прекалено високи температури. Буквално за дни се промени картината, хората отново започнаха да идват с конюнктивити, но този път от алергичен вид, тоест друг вид конюнктивит, който се лекува по тотално различен начин", заяви офталмологът д-р Мирела Петрова - Силяновска в студиото на "България сутрин".

 

Конюнктивитът е възпаление на гладката, мека, прозрачна обвивка на окото. Симптомите му често се припокриват с други очни заболявания, но най-характерното за конюнктивитът е сърбеж, парене, зачервяване, чувство за чуждо тяло в окото, глождене, а хората понякога дори го описват като чувство за пясък в окото.

 

Д-р Силяновска подчерта, че при съмнение за заболяване на очите е изключително важно да се съветваме със специалист, а да не започнем самолечение.

 

"Повечето хора се снабдяват с грешни тип капки, който могат да слагат в очите си. Те могат да започнат на собствена глава едно антибиотично лечение, което може да доведе до проблеми - антибиотична резистентност или пък да се влоши състоянието. Алергията не е безобидно състояние. Лекувана грешно може да се влоши и да се стигне до по-сериозно състояние, което да бъде опасно за зрението", разясни офталмологът пред Bulgaria ON AIR.

 

По нейни думи точно специалистите могат да определят какво е специфичното заболяване на очите и дали се касае за вирусен, бактериален или алергичен конюнктивит.

 

Гледайте целия разговор във ВИДЕОТО.

 

Източник: ТВ Bulgaria on AIR