Новини

Проф. Кинов и Проф. Старешинич от Хърватия оперират заедно днес | ИСУЛ

Новини

05.04.2024

Проф. Кинов и Проф. Старешинич от Хърватия оперират заедно днес

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, и проф. Марио Старешинич от Хърватия оперират заедно днес в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ две жени с напреднала артроза на тазобедрените стави. Съвместната операция е част от  практическите занятия в рамките на Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която се открива днес в 14:00 часа в хотел „Експо“ в София.

Снимка: Проф. Пламен Кинов

Проф. Марио Старешинич е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Университетската болница „Меркур“ в Загреб. Гостът е един от най-изявените хърватски ортопеди, лектор на световните ортопедични асоциации АО Рекон и АО Травма, въвел за първи път в Хърватия директният преден достъп за ставно ендопротезиране.
Снимка: Проф. Марио Старешинич 

Именно това ще демонстрират пред своите колеги двамата именити ортопеди – как се извършва смяна на тазобедрена става с директен преден достъп.

 

С какво директният преден достъп е по-особен и какви са предимствата му?
Методът е изключително щадящ за мускулите. При него хирургът “влиза“ от предната страна на ставата, между мускулите, като по този начин не ги уврежда. А за пациента това означава много по-бързо възстановяване, спрямо „конвенционалните“ методи за достъп.

 

„Методът е сложен и изисква много опит от страна на ортопеда, който го извършва. Добрата новина е, че в добри ръце, повечето операции биха могли да се извършват по този начин, което е голямо предимство за пациентите. Ето защо избрахме конференцията да започне именно с тези две демонстрационни операции, която вярвам ще бъдат полезни за колегите от България“, обясни проф. д-р Кинов, който е и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология към МУ-София.

 

Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става ще продължи и утре, когато ще бъдат представени най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика.

Рекорден брой участници – над 250 - от България и Европа, са заявили участие. Организатори на събитието са Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински университет София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).