Новини

Рекорден брой участници в международната конференция по ревизионно ендопротезиране в София | ИСУЛ

Новини

04.04.2024

Рекорден брой участници в международната конференция по ревизионно ендопротезиране в София

Рекорден брой участници – над 250, са се регистрирали за Международната конференция по ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става, която започва утре (5 април) и ще продължи и на 6 април 2024 г. в София.

 

Събитието ще бъде открито от декана на Медицинския факултет на МУ-София проф. Димитър Буланов. На откриването приветствие ще произнесе проф. Хайнц Рьотингер, доктор Хонориус кауза на МУ София, а проф. Мартин Клаус от Швейцария – председател на Европейското дружество по костно-ставни инфекции, ще се включи в конференцията онлайн.
Снимка: проф. Пламен Кинов и проф. Рьотингер 

Конференцията ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става (случаите, в които вече сменена тазобедрена става се подменя с нова).

 

Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на МУ - София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение „ОРФИО“ под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

 

„В България се повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, особено инфекции, които могат да бъдат и фатални, лечението им е много трудно и сложно, а успехът не е гарантиран“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София. Той пояснява, че целта на форума е международните експерти да представят най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика.

 

Конференцията е интерактивна, с акцент на дискусиите и обмяната на опит. Предвидени са и практически занятия - workshop hands-on. Първото от тях ще се проведе още на 5 април преди обед в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, под ръководството на проф. д-р Пламен Кинов, който ще проведе курс по миниинвазивно ендопротезиране с директен преден достъп.Снимка: Проф. Кинов - БГНЕС автор Надежда Пеева 

Ортопедичните заболявания са едни от най-честите в медицинската практика. Те са на 3-то място по честота след УНГ и сърдечно-съдовите заболявания. С огромно медицинско и социално значение. Тазобедреното ставно протезиране е най-често извършваната хирургическа интервенция. В нашата страна миналата година са имплантирани над 14 000 ендопротези.

Днес ортопедията в България е водеща специалност с дългогодишни традиции. През 1946 г. се създава първата ортопедична ĸлиниĸа у нас ĸъм Медицинсĸи фаĸултет - София. Проф. Бойчев става и първият рьĸоводител на Катедрата по ортопедия и травматология при новоотĸрития тогава ИСУЛ през 1951 г. Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  и Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София продължават традициите на своите талантливи ръководители и учители: Проф. Бойчо Бойчев, Проф. Янаки Холевич, Проф. Елена Панева и проф. Петър Тивчев.

 

ВАЖНО: Който не е успял да се регистрира онлайн за участие в конференцията, може да го направи утре на място.