Новини

Български медици ще стават инструктори по кардиология | ИСУЛ

Новини

02.04.2024

Български медици ще стават инструктори по кардиология

Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" има амбицията да се сертифицира като Обучителен център за оказване на първа помощ към AHA (Американската сърдечна асоциация).


Снимка: Демонстрация на първа помощ при сърдечен арест по време на обучението. 

Инициативата е на началника на клиниката чл. кор. на БАН, проф. д-р Асен Гудев и е подкрепена от Катедрата по спешна медицина към столичната болница и Дружеството на кардиолозите в България, предаде БНР. 

Целта е да бъдат обучени български инструктори по ACLS (Advanced Cardiac Life Support), които на свой ред да обучават останалите си колеги от България и региона, без да се налага представители на АНА да идват у нас. Подробности разказа д-р Гергана Войнова, специализант в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Снимка: Д-р Гергана Войнова, специализант в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

 

"Курсът е много интерактивен, с теоретична и практическа част, със специални манекени, симулация на сърдечни аритмии, обучения за интубация, обдишване и процедиране заедно на всички млади лекари като едно цяло в екип, което е много важно в нашата професия. За съжаление само 8 души имаха право да се включат в този курс, но всички са изключително доволни и за всички беше изключително полезно и видяхме на какво ниво сме в сравнение с Америка и какво можем да подобрим", сподели д-р Войнова. 

Тя допълни, че на базата на ресурсите, с които разполагаме нивото е доста добро, докато в САЩ разполагат с повече консумативи и повече хора. И отбеляза, че у нас в Медицинския университет не е много широко застъпено обучението по кардио-пулмонална ресусцитация, като в САЩ то е задължително за всеки, който желае да практикува медицина. Сред акцентите на курса е било да се наблегне за обществено образоване, че при получаване на сърдечен арест първите няколко минути са жизнено важни, тъй като той се случва обикновено в извънболнична среда. 

"Българинът не е много ангажиран към здравето си като цяло. Обикновено българинът идва в болницата, когато вече няма на къде и положението му чисто здравословно е доста сериозно. Отлага до последно прегледа при лекаря и вече няма да коментирам, че дори да е имал назначена терапия, не винаги се изпълняват препоръките", коментира д-р Войнова. 

Тя посочи, че предстои да бъдат обучени хора, които да бъдат инструктори по кардио-пулмонална ресусцитация. Следващата стъпка е взаимодействието на Медицинския университет - София с Тексаския университет за едно, за изграждането на база, закупуването на манекени и всички необходими неща за провеждането на такива обучения в България. Д-р Войнова посъветва хората да избягват вредните навици и стреса, както и да имат повече физическа активност.


Източник: Novini.bg