Новини

Клиниката по гастроентерология на ИСУЛ с два постера на Европейския конгрес по гастроинтестинална ендоскопия  | ИСУЛ

Новини

30.04.2024

Клиниката по гастроентерология на ИСУЛ с два постера на Европейския конгрес по гастроинтестинална ендоскопия

Д-р Иван Лютаков и д-р Христо Вълков от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ взеха участие в Европейския конгрес по гастринтестинална ендоскопия (ЕSGE), който се проведе на 25-27 април 2024 г. в Берлин.

По време на форума д-р Лютаков представи два постера със свои и на клиниката случаи.
Снимка: д-р Иван Лютаков - втория от дясно на ляво - по време на конгреса 


Става въпрос за проведено проучване сред 300 пациенти на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с горно-диспептични оплаквания (болки в корема, подуване, газове), на които е проведена интестинална ендоскопия, виртуална ендоскопия и хромендоскопия с оцетна киселина, за да се прецени дали става въпрос за предракови състояния на стомаха.

  

Голямото предизвикателство пред лекарите е, че тези предракови състояния трудно се откриват с нормална ендоскопия. Ето защо се използвани трите метода, като резултатите категорично показват, че най-добра информативна стойност в тези случаи има хромендоскопията с използване на оцетна киселина, благодарение на която при 24 от 100 пациенти са открити предракови състояния. С виртуалната ендоскопия такива състояния са открити при 16 от 100 пациенти, а най-малко са установените интестинални метаплазии (4 на 100 пациенти) с  нормална ендоскопия.

 

При хромендоскопията с оцетна киселина по време на интервенцията през работния канал се впръсква оцетна киселина, която помага за по-добрата визуализация на лезиите.


Европейския конгрес по гастринтестинална ендоскопия е едно от най-големите събития за годината. На тазгодишното му издание са били показани най-новите ендоскопски апарати и консумативи за оперативна ендоскопия. Научната програма е включвала демнстрации на живо от най-голямата клиника по Гастроентерология в Берлин и практически обучения на животински модели с ментори/обучители от цяла Европа. 


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"