Новини

Иновативна интервенция за лечение на хроничната болка в Клиниката по неврохирургия на ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

25.04.2024

Иновативна интервенция за лечение на хроничната болка в Клиниката по неврохирургия на ИСУЛ

Иновативна оперативна интервенция в сферата на лечението на хроничния болков синдром извършиха лекари от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“,  с началник доц. д-р Попов, д.м.

На 63-годишен пациент, страдащ от дългогодишна болка в областта на ставите на таза и  опашната кост, беше направена перкутанна радиочестотна термоаблация на сакроилиачни стави.  

Процедурата, осъществена от екип д-р Любен Попов и д-р Даниел Кодейх, представлява вкарване на иглени електроди през кожата в мястото на болката под рентгенов контрол, като по този начин иглите се позиционират в местата на  увредата и се атакуват малките нервни окончания, по които се предава болката. Операцията бе извършена с помощта на апарат последно поколение на канадската фирма ”Дирос технолоджи”, притежаващ уникалната възможност за едновременна четириканална радиочестотна обработка на засегнати участъци на човешкото тяло.


На снимката: Неврохирургът д-р Любен Попов.

63-годишният мъж от дълги години страда от сакроилеит – износване на  ставите на  таза и опашната кост, при което се получава асептично възпаление и заличаване на ставните повърхности. При тази диагноза болката е локална и отиваща към задните части на тазовата мускулатура, слабинните гънки и предната част на бедрата.  Това е едно от заболяванията, които се отразяват силно върху качеството на живот на пациентите, тъй като  е свързано със затруднения при извършване на дейности от ежедневието като навеждане, повдигане, оставане в една позиция и изправяне от седнало положение. Продължителната болка при сакроилеит може да доведе до развитие на тревожност, депресия и загуба на сън, особено при трудности с поставяне на диагнозата.


Снимка: Специалистите обсъждат най-добрия подход към конкретния случай.

Досега пациентът е бил лекуван с медикаменти (нестероидни и стероидни), обезболяващи, физиотерапия, но с временен успех.

„В момента пациентът се чувства добре. Изписан е още на следващия ден след манипулацията. Очаква се състоянието му от тук насетне непрекъснато да се подобрява като максималният ефект от лечението настъпва на 45-50 ден“, обяснява неврохирургът д-р Любен Попов.

Д-р Попов пояснява, че с перкутанната термоаблация могат да се третират хронични болки в редица области на човешкото тяло: болки в колянната става, раменната става, китка, ходило, болки в гръбнака.

Клиниката по Неврохирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  и екипът, извършил операцията, благодарят за любезното съдействие на инженерите на кипърската фирма „Medical were” и на представителя на фирмата за България г-н Сурай Кючук, които предоставиха безвъзмездно високотехнологичния апарат.


Снимка: Част от екипа, осъществил иновативната интервенция.

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"