Новини

Скринингово изследване на слуха при деца в предучилищна възраст провеждат специалистите на ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

25.04.2024

Скринингово изследване на слуха при деца в предучилищна възраст провеждат специалистите на ИСУЛ

Безплатно скринингово изследване на слуха при деца в предучилищна възраст ( 5-6-годишни) в седем детски градини от Район „Изгрев“ в София провеждат специалисти и преподаватели от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

Изследванията са част от кампанията „За здравето на децата ни“, организирана от Ротари клуб „Триадица“, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  и район „Изгрев“ на Столична община.

 

Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат проблем със слуха.  Намалението на слуха може да бъде в резултат на наличие на течност в средното ухо (проводно намаление на слуха), при което децата не чуват добре, карат родителите да повтарят. Такъв тип деца в училищна възраст често са невнимателни разсеяни и имат по-слаби резултати. Друга причина за намаление на слуха са вродените звукоприемни намаления на слуха, които не винаги са диагностицирани при неонаталния скрининг, който задължително се прави след раждането на всяко дете.

 

Скринингът се извършва с апарат за аудиометрия (изследване на прага на  слуха със слушалки) и апарат за тимпанометрия, който оценява здравето на тъпанчето и средното ухо. Аудиометрията трае около минута, а тимпанометрията няколко секунди. И двата метода са неинвазивни и не причиняват болка или дискомфорт на децата.На снимките: Д-р Кирил Пеев (първата снимка) и д-р Асен Кърнолски (на втората) по време на прегледите на малките пациенти. Те се извършват под формата на игра и са напълно безболезнени за малчуганите. 

Специалистите от Клиниката по Ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, които участват в кампанията, са д-р Любомир Рангачев, д-р Стефан Райков, д-р Асен Кърнолски,  д-р Петър Парцов, д-р Жулиде Касабоглу, д-р Теодора Йорданова, д-р Божана Димитрова и д-р Любен Димитров. Ръководител на екипа е д-р Кирил Пеев.

 

Скринингът се провежда по следния график:


22.04.2024 г. - 49 ДГ "Радост"

23.04.2024 г. - 30 ДГ "Радецки"

24.04.2024 г. - 23 ДГ "Здраве"

25.04.2024 г. - 34 ДГ "Брезичка"

26.04.2024 г. - 133 ДГ "Зорница"

29.04.2024 г. - 165 ДГ "Латинка"

30.04.2024 г. - 29 ДГ "Слънце"


Тестовете с апаратите не заменят класическия УНГ преглед, предупреждават специалистите. Те има за цел да открият бързо и безболезнено възможни скрити  проблеми със слуха, за да могат да бъдат взети навремени мерки. Лекарите съветват родителите на децата, при които апаратът отчита отклонение от нормата, задължително да бъдат прегледани от лекар -УНГ. „Родителите да не бързат да се плашат. Отчетените възможни отклонения не означават задължително наличие на заболяване“, успокоява ги д-р Кирил Пеев.