Новини

Български медици прилагат биопринтиране на кости | ИСУЛ

Новини

08.04.2023

Български медици прилагат биопринтиране на кости

Проблемът на костната загуба изследват български медици, обясни д-р Радоил Симеонов, началник на Клиника по ортопедия и травматология ИСУЛ. „Ако успеем да хвърлим малко повече светлина в тази област от нашата специалност, бихме могли да допринесем за здравето и качеството на живот на много хора. Може би ще намалим процента инвалидност, за хората, които имат дефицит на костна тъкан”, каза д-р Симеонов в предаването „Пулс” на " Нова нюз".

Научен ръководител на проекта, който е финансиран от Фонд „Научни изследвания”, е доц. Милена Мурджева. „Костта е много специален орган. Той регенерира не само при счупване, травма или дефект, той нормално регенерира в живота на човека – разрушава стари клетки и ги замества с нови”, обясни доц. Мурджева.

 

„Опитваме се да прилагаме биопринтиране”, каза тя и поясни, че тези нови техники предполагат подготовка на конкретен имплант за всеки дефект.

 

Основно изискване е биосъвместимостта на продуктите, уточни тя и допълни, че идеята е да се използват собствени клетки на пациента.

 

Д-р Атанас Панев е третият участник в проекта. „Загубата на кост е голямо предизвикателство пред хирурга, защото има голям риск от инвалидизация”, обясни той.

 

Източник: 24 ч. Здраве