Новини

Kлиниката по детска онкохематология на ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации | ИСУЛ

Новини

16.04.2024

Kлиниката по детска онкохематология на ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал.

Вече е извършена и първата трансплантация. Става въпрос за момиченце на 5 годинки, което е с Невробластом (коремен тумор). Високоспециализираната интервенция бе направена преди няколко дни. Трансплантацията е автоложна, т.е. за нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

„Планираме постепенно да увеличим броя на трансплантациите, като се надявам през есента да имаме възможност да направим и алогенна трансплантация (при която стволовите клетки са от лице, различно от пациента), която е по-сложна от автоложната“, обясни доц. д-р Боряна Аврамова, която от два месеца е началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкологияна УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Тя подчертава, че, за да има устойчив резултат и дейността на клиниката да бъде възстановена в пълния си обем, са необходими промени в модела, по който се финансира. „Клиниката по детска клинична хематология и онкология до голяма степен е бутикова – дейността ни е много специфична, а пациентите, за щастие, не са толкова много, че да могат да осигурят финансирането й от клинични пътеки. Трябва да се помисли за целево финансиране, което да осигури сравнително високи заплати на средния медицински персонал, за да няма текучество. Нашите сестри са високо специализирани, подложени са на голям стрес (да работиш с тежко болни деца не е лесно), за разлика от лекарите нямат възможност за научно развитие и единствения мотивиращ фактор, с който разполагаме, са сравнително високи заплати“, убедена е доц. д-р Аврамова.Снимка:  Доц. д-р Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология.

В България средно годишно около 10 – 12 деца се нуждаят от алогении и 15-20 деца от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като зависи от много фактори, вкл. възстановяване на контактите с донорни регистри, с имунологичната лаборатория на УМБАЛ „Александроивска“, осигуряване с медикаменти, назначаване на още медицински сестри, вкл. и финансово обезпечаване.Снимка: Апаратът, на който се събират костно-мозъчните клетки, които след това ще бъдат трансплантирани.Снимка: Манипулационната зала.
Снимка: Сестра Ани Алексова, която ще бди неотлъчно до малката пациентка докато не стане ясно, че трансплантацията е преминала успешно и детето се възстановява.
Снимка: Специализираната лаборатория към Трансплатационния център, където става обработката на стволовите клетки.

„Искаме максимално бързо да възстановим всички дейности, така че да не се налага да се изпращат деца в чужбина. Работим активно по привличане на специализиран персонал, планираме и посещение на Годишния конгрес за костно-мозъчни трансплантации, където да научим всички новости в областта“, разказва Доц. д-р Аврамова. На по-късен етап, амбициите на специалиста са в Клиниката по детска клинична хематология и онкология да бъде въведена и най-модерната клетъчна терапия, при която се използва генно инженерство, за да се засили антитуморната активност на лимфоцитите от кръвта на пациента. Това е най-модерният начин за борба срещу злокачествените заболявания на кръвта.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОСТНО-МОЗЪЧНИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ можете да видите от тук >>>


Предстои възстановяването и на дом- пансионат към  Клиниката по детска клинична хематология и онкология на "Царица Йоанна - ИСУЛ".  След 4 годишна пауза заради пандемията от Covid-19, той отново ще приютява деца със злокачествени заболявания от цялата страна, както и техните родители. Съоръжението се намира в двора на болницата и в момента върви активна кампания за неговото дооборудване.

Сред плановете е и ремонт на самата клиника, която не е ремонтирана от 10 години.

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"