Новини

Новини

08.12.2022

"Българската Коледа" дари последно поколение апаратура на две детски клиники.

Две детски клиники в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" получиха нова апаратура от "Българската Коледа". Онкохематолозите вече работят с мобилен ехограф и високотехнологичен микроскоп. А специалистите по уши, нос и гърло могат да откриват безболезнено чужди тела в дихателните пътища на най-малките с последно поколение ларингоскоп.

 

В клиникатапо уши, нос и гърло на ИСУЛ всяка година вадят чужди тела от дихателните пътища и хранопровода на около 60 деца.

 

"Извадихме една пластинка от гръкляна, между двете гласни връзки, на едно много малко дете - на година и нещо, което откакто се е родило все го лекуват за проблеми с дишането. А накрая се оказа, че вътре една пластинка заседнала" разказа началникът на детската УНГ клиника УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" доцент Цоло Цолов.

 

Доскоро в детската клиника търсели чужди тела с рентгенови снимки и апаратура за възрастни. Преди два месеца "Българската Коледа" дарила апарат от ново поколение, предназначен за деца.

 

"Парите не стигат. Общите разноски са големи и е хубаво, когато някой може да ти подаде ръка отвън за едни значителни суми и с това да подобрим нашата работа", отбеляза доц. Цолов.

"Ларингоскопът може да спести част от рентгеновите снимки и е по-щадящ за децата. Тънък, неболезнен, не създава опасност за живота на децата, включително и на бебетата", поясни началникът на детската УНГ клиника.

 

Детската онкохематология в ИСУЛ получи от "Българската Коледа" високотехнологичен микроскоп.

 

"Помощта на "Българката Коледа" за нас е неоценима, защото ние не можем да си го позволим в къси периоди без спонсори", уточни началникът на Клиниката по детска онкохематология проф. Добрин Константинов.

 

Изследването с новия микроскоп може да се наблюдава и обсъжда в реално време от онкохематолози от страната и света.

 

"Да обсъждаме находката, която ни интересува, а това е първата крачка към диагнозата и да комуникираме с наши колеги от чужбина, ако е необходимо", твърди проф. Константинов.

 

"Българската Коледа" дари на детската онкохематология в ИСУЛ и мобилен портативен ехограф.

 

"Ехографът е съобразен с това, че може да влезе в нашите малки помещения - при пациентите, които се лекуват за дълго време", смята доктор Атанас Банчев.

 

Лекарите от ИСУЛ се надяват, че "Българската Коледа" ще продължи да им помага.


Повече може да видите тук>>


Източник: БНТ