Новини

Изписват утре първия пациент, опериран с новата комтютърна навигация в Клиниката по ортопедия на ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

13.12.2023

Изписват утре първия пациент, опериран с новата комтютърна навигация в Клиниката по ортопедия на ИСУЛ

Високотехнологичната апаратура беше осигурена от
Медицински университет - София

Първият пациент, който беше опериран с новоинсталираната в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ компютърна навигационна система, ще бъде изписан утре (четвъртък). При него високотехнологичното оборудване беше използвано при смяна на колянна става. Операцията, която е продължила малко по-малко от час, е преминала успешно, без никакви усложнения, разказа проф. д-р Пламен Кинов, началник на клиниката и ръководител на катедрата по Ортопедия и травматология на МУ-София.
Снимка: проф. д-р Пламен Кинов 


По време на интервенцията, лекарите се натъкват на три доброкачествени тумора, които са успешно отстранени. „Очаквам до месец, когато е първият контролен преглед, човекът вече да е напълно възстановен и да се придвижва без патерици. Имам известни притеснения за туморите, които открихме. Те, за щастие, са доброкачествени, но имат склонност да рецидивират, затова ще трябва внимателно да го следим“, обясни известният ортопед.

„Радвам се, че операцията премина успешно. Всеки градус, фиксиране на ставата, светваше зелено, хоп пак фиксиране, пак светва зелено. Все едно, че някой човек от разстояние ти казва какво да правиш. Аз бях буден, виждах робота, насочен към мен. Чувах и виждах всичко, но нищо не усещах“. Това разказа 40-годишният мъж от с. Шивачево, който по време на сложната интервенция е бил със спинална анестезия.

Както сам казва за себе си, историята му е като от тв сериал. За Италия заминава, когато е едва на 17 години и живее там в продължение на още 17 години. В България го връща синовният дълг – баща му се разболява от рак и се налага мъжът да се грижи за него. До скоро, когато бащата умира.  При него смяната на колянна става се налага заради неуспешна операция на минискуса в Италия. „Още от самото начало усещах, че нещо с крака ми не е наред, но болката в началото беше търпима и стисках зъби. Преди четири години обаче толкова се засили, че се наложи да спра работа, а от две години насам вече почти не можех да хода“, разказва той.

Пожелава си по-бързо да се възстанови и да може пълноценно да се грижи за детето си.

Компютърната навигационна система, която беше внедрена в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, беше осигурена от Медицински университет-София. Високотехнологичното оборудване, намира най-голямо приложение в ставното ендопротезиране, където се изисква много голяма прецизност, от която зависи успеха на интервенцията.


Новата апаратура ще бъде използвана рутинно в работата на клиниката за лечение на хора със ставни проблеми, но и за обучение на специалисти. Графикът със следващите пациенти, които ще се възползват от иновативната технология, осигурена от Медицински университет - София, вече е запълнен почти до края на януари.


Заглавна снимка: 40-годишният пациент от с. Шивачево се чувства отлично и по настояване на проф. Кинов прави разходки, с помощта на патерици, в коридора на клиниката по няколко пъти на ден.


Видео: По настояване на лекарите, пациентът беше вдигнат от леглото от рехабилитаторите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по-малко от 24 часа след операцията. В момента той се чувства добре и с нетърпение очаква утре да бъде изписан. Видеото може да видите тук>>


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"