Новини

Детето с костно-мозъчна трансплантация беше изписано от ИСУЛ  | ИСУЛ

Новини

02.05.2024

Детето с костно-мозъчна трансплантация беше изписано от ИСУЛ

Даден е ход на нова автоложна трансплантация, този път на 5-годишно момченце

 

Първото дете, на което беше направена костно-мозъчна трансплантация след подновяването на тази дейност в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, днес беше изписано. Става въпрос за 5-годишното момиченце с Невробластом, на което беше направена автоложна трансплантация, при която са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

 

Вече е даден ход и на втора, автоложна трансплантация – този път при момченце на 5 г., със същото заболяване. Малкият пациент е преминал през първия етап, при който се събират собствени клетки, които са предшественици на всички кръвни и имунни клетки. Те се събират чрез специална апаратура от кръвта на пациента, след като преди това е направена стимулация на костния мозък с растежни фактори, което води до „излизането им“ в кръвта. Кога ще се осъществи преливането им обратно в тялото на рецепиента обаче все още не може да се каже, тъй като предстоят редица изследвания, които ще помогнат да бъде избран най-подходящият момент.

 

Въпреки че е изписано от болницата, лечението на трансплантираното момиченце продължава, но при домашни условия. То ще бъде под постоянното наблюдение на лекуващите лекари поне още няколко месеца. Засега детето се чувства добре.

 

„Надявам се в началото на есента да можем да направим и първата алогенна трансплантация след прекъсването“, оптимист е началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на  УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Боряна Аврамова.

 

В България средно годишно около 10 – 12 деца се нуждаят от алогении и 15-20 деца от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, защото изисква намирането на подходящ донор, осигуряването на още медицински персонал и финансово обезпечаване.