Новини

Донорска ситуация в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ ще даде шанс за живот на двама души | ИСУЛ

Новини

01.05.2024

Донорска ситуация в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ ще даде шанс за живот на двама души

Донорска ситуация, реализирана от медицински екип на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, ще даде шанс за живот на двама румънски пациенти.

Координатор на донорската ситуация бе д-р Мая Младенова от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, под ръководството на началника на клиниката и ръководител на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на МУ – София проф. д-р Мая Белитова.

Това стана възможно след като на 30 април 2024 г. близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и по този начин да помогнат на други хора. Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, бъбреците са предоставени на румънската страна. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ поднася искрени съболезнования на близките на починалия мъж и благодари за готовността в толкова труден за тях момент да помислят за спасението на други животи.

Благодарим също на Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“, които организираха и координираха целия процес от възникването на донорската ситуация до излитането на румънския медицински екип от България.