Новини

Д-р Кирил Пеев: При хроничен фарингит да се търси лекар-специалист | ИСУЛ

Новини

02.11.2023

Д-р Кирил Пеев: При хроничен фарингит да се търси лекар-специалист

В предаването „Здравен компас“ на БНР- Радио Благоевград д-р Кирил Пеев от Клиниката „Уши, нос, гърло“ в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  коментира инфекциозните причини за възникването на фарингит, неговите разновидности, симптомите и лечението.

 

„Фарингитът разделяме на остър и хроничен. Острият фарингит е възпаление на гърлото, което протича с болка при преглъщане, усещане за чуждо тяло, сухота в гърлото. При прегледа се вижда зачервено гърло. Това е едно от най-честите оплаквания при възпалението на горните дихателни пътища, които се придружават от секрети от носа, хрема, възможна е температура, особено при децата. Острият фарингит може да бъде предизвикан от грипна инфекция. Множеството вируси през годината също причиняват остър фарингит, но много рядко симптоматиката е свързана само с остър фарингит, най-често е придружена с назофарингит – т.е. възпаление на носната лигавица, носоглътката и гърлото“  - каза д-р Пеев и посочи възможните усложнения от това вирусно възпаление – локално въздейства върху имунната защита, организмът отслабва и е възможно да се насложи и бактериално възпаление, което протича като тонзилит или като ларингит. „Като причинител на фарингита е бетахемолитичният стрептокок, който е често срещан при деца и може да се установи чрез бърз тест. Това най-често се случва като епидемични взривове в детски градини и училища. Протича със зачервено гърло, възможни са червени точици по мекото небце, характерен е малиновия език, но не винаги тези симптоми се появяват  наведнъж“.

 

Специалистът посочи, че фарингитът става хроничен при често боледуване от фарингити, тонзилити, при пациенти, които работят във вредна среда – запрашаване, сух въздух, химически агенти, при хроничните пушачи, при пациенти с хронични възпаления на носа и околоносните кухини. Състоянието се изразява с периодичен дискомфорт в гърлото, усещане за чуждо тяло в гърлото. Пациентите пият антибиотик, или използват локални симптоматични медикаменти като спрейове за гърло, таблетки.

 

При острия фарингит лечението е познато – противовъзпалителни спрейове за гърло, прахчета, таблетки, общо укрепващи, имунозасилващи медикаменти. С тях за няколко дни може да премине това състояние.

 

При хроничния  - ако се изолира бактериалният причинител, той се атакува, взима се гърлен секрет, за да се изолира и да се провери дали е налице такъв причинител. Ако няма такъв – могат да се назначат локални имуностимулатори за гърло.

 

„Искам да акцентирам за при пациенти, при които дълго време не преминава усещането за чуждо тяло, болка при преглъщане – 2-3 седмици – препоръчвам да се потърси помощ от специалист, особено ако пациентите са пушачи,  има прекалена консумация на сол – тогава може да става въпрос за някакво раково образувание в гърлото или в ларинкса, което често при колеги, които не се занимават с такъв тип заболявания – може да остане неразпознато. При онкологичните заболявания ранната диагностика дава много по-добри резултати.“

 

Нов метод с кръвна плазма спира кървенето от носа

 

Д-р Кирил Илиев работи върху  дисертация за приложението на кръвната плазма в лечение на кървене от носа. По думите при  95% от пациентите кървенето от носа е с предна локализация,  при 5% кръвта тече през гърлото, което е трудно за овладяване. Най-честите причини за кръвотечение от носа се наблюдават  при пациенти с високо кръвно налягане, което в комбинация с антикоагуланти, които разреждат кръвта, много трудно се овладява такъв тип кръвотечение. Други причини са сухота в носната лигавица, перфорация на преградата, травми на носа.

 

По думите на д-р Пеев кръвната плазма има много добър регенирарщ ефект при пациенти с такива проблеми. „Кръвната плазма, обогатена с тромбоцити има силно регенериращо действие, възстановява епитела, съединителната тъкан и заздравява лигавицата при пациенти с чести рецидивиращи кръвоизливи от носа При преглед се установява какъв тип е кървенето. Ако е предно и се установи проблемен варикозен съд, той може да се обгори и след това да се приложи кръвната плазма.Манипулацията е лека и пациентът в същия ден си тръгва и не е необходима хоспитализация“.  Това е метод, внедрен от д-р Пеев, който се практикува и от няколко негови колеги, работещи по тези проблеми.

 

Повече можете да чуете тук>>

 

Източник: БНР