Новини

Проф. Елена Кинова получи отличие за цялостен принос в развитието на ехокардиографията и образната диагностика в България | ИСУЛ

Новини

19.04.2022

Проф. Елена Кинова получи отличие за цялостен принос в развитието на ехокардиографията и образната диагностика в България

Две големи награди за УМБАЛ „Царица Йона –ИСУЛ“ от Софийски дни на ехокардиографията 2022


Кардиологът проф. Елена Кинова от Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ получи приз за цялостен принос в развитието на ехокардиографията и образната диагностика в България. Отличието е от авторитетния международен форум Софийски дни на ехокардиографията 2022, който се проведе през изминалата седмица в столицата по инициатива Фондацията по неинвазивна образна  диагностика в кардиологията с председател доц. д-р Красимира Христова.Проф. Кинова се включи в Софийски дни на ехокардиографията 2022 в поредица дискусионни панела и представи лекции по няколко теми, сред които „СН и митрална регургитация – роля на образната диагностика“, „Парадоксална стеноза с нисък дебит и нисък градиент“,  „Трябва ли скринингът за сърдечна амилоидоза да бъде рутинен при аортна стеноза“.


По време на научната конференция д-р Румена Савова от УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ се класира на първо място на състезателната сесия Candle Light Echo Session. В надпреварата кардиолози презентират интересни клинични случаи и абстракти от реалната практика, а журито оценява тяхното мислене и отношение към диагностиката и лечението на пациента. Тази година в сесията се включиха 11 участници.
На първите трима победители се предоставя обучение на Европейския форум по ехокардиография. Основната мисия на организаторите на събитието е да обучават кардиолозите и младите специалисти у нас на новите тенденции в образната диагностика на сърдечно-съдови заболявания. Фондация подпомага млади кардиолози да участват на престижни международни форуми и да покажат високото ниво на ехокардиографията в България, като представят клинични случаи и абстракти.


Осмото издание на Софийски дни на ехокардиографията 2022 протече в хибриден формат и събра над 500 водещи лекари и млади специалисти в областта на ехокардиографията от Европа, САЩ и Азия, които споделиха своя опит в неинвазивната образна диагностика. Бяха представени най-новите методи за оценка и ранна диагностика на сърдечно-съдови патологии.


Голямата тема на симпозиума по ехокардиография бяха клапните заболявания, често откривани при проследявани пациенти след ковид.