Новини

Офталмологът д-р Нора Великова спечели конкурса

Новини

07.04.2022

Офталмологът д-р Нора Великова спечели конкурса "Млад учен" за иновативна операция

Методът може да се извършва едновременно с операцията за катаракта.


От 4 години д-р Великова прилага миниинвазивната процедура. От началото на годината в Клиниката по очни болести в ИСУЛ са направени 10 такива щадящи операции.
"За разлика от класическата глаукомна хирургия, миниинвазивната разчита на стимулиране на естествената дренажна система на окото, докато при класическата се правят изкуствени пътища за оттичане на вътрочната течност и поради тази причина възстановяването на пациентите е много по-бързо", казва д-р Великова.
Операцията въздейства не само на вътреочното налягане, но и на терапията, която прилагат пациентите след това.


"Вътреочното налягане се движеше между 26-35, тръгна си с налягане 6 и само с едно флаконче капки, пък капеше четири вида капки преди това", уточнява д-р Великова.


Миниинвазивна процедура, която прилагат в ИСУЛ, е с много висок процент на успеваемост и по-нисък процент на усложнения спрямо стандартните операции за глаукома.
"Това е една много елегантна процедура, която може при пациенти с катаракта и глаукома да се комбинира с операцията за катаракта и да се направи 2 в 1 - да намалим вътреочното налягане и в значителна степен да подобрим зрението на пациента, оперирайки катаракта", каза доц. Борислав Кючуков, д.м., началник на клиника по очни болести в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".А най-голямото удовлетворение за офталмолозите - пациентите да си тръгнат излекувани, за да виждат красивото във всичко около нас.


Цялото интервю гледайте тук>> 


Източник: bntnews.bg