Новини

Само 3% от българите смятат, че ракът е напълно лечим | ИСУЛ

Новини

04.02.2023

Само 3% от българите смятат, че ракът е напълно лечим

62% заявяват, че коварното заболяване се лекува по-добре в други държави

 

Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания по повод днешния Световен ден за борба с рака.

 

При рутинната среща за преглед при д-р Спирдонов актрисата Силвия Лулчева разбира, че се налага да ѝ бъде направена биопсия.

 

"В първия момент наистина имаш усещане за среща с удар с влак, челен при това. Но ще ви изненадам ли, ако кажа, че самата манипулация беше по-щадяща от ходене до фризьор", заяви тя.

 

Нова техника за тънкоигленна биопсия улеснява диагнозата, като в повечето случаи не се налага повторна манипулация. Взема се до 5,5 пъти повече материал за изследване.

"Предимството е, че резултатът се получава в рамките на час, а обичайно се получава в рамките на другия ден. Това е нещо много значимо в световен мащаб и принос на нас, българите", обясни специалистът по образна диагностика в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" д-р Йордан Спиридонов.

62% от хората у нас смятат, че ракът се лекува по-добре в Турция, Израел и Германия.

74% от анкетираните заявяват, че не са си провеждали профилактични прегледи и/или изследвания, свързани с превенция на онкологични заболявания, 24% са правили подобни изследвания, а 2% са без отговор.

"Голямото коварство на тази болест е, че се крие в миша дупка, докато не дойде моментът, в който вече е победител. Не бива да ѝ даваме шанс. Да се ходи на лекар без да си болен - трябва да влезе в културата на съвременния човек под слънцето", смята Евгения Александрова от Асоциация на пациентите.

 

И въпреки че разходите за профилактика нарастват, те са едва 3,4 % от отделеното ни за здравеопазване.

"Знам, че има разходи, които са належащи, винаги нещо е по-важно, но няма по-важно от това да си здрав, щастлив и влюбен в живота“, обобщава Силвия Лулчева.

 

Повече може да видите тук>>

Източник: BTVНовините