Новини

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

09.05.2024

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ".


Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева.


"Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати. Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне родители и дечица от цяла България."


"Ние го наричаме дом, хотелче, с най-ласкави думи – една малка кокетна сграда, разположена съвсем близо до болницата. Сградата разполага с 18 легла, разпределени в 6 стаи. Това е достатъчно. Условията са нелуксозни, но комфортни. Помещенията са много уютни, светли, приказни. Това не само доближава, но напълно ни изравнява с европейските и световните стандарти за придружаващи грижи", разказа психологът и допълни:


"Не искаме болничната обстановка да бъде тъжна."

Родителите вече няма да заплащат за престоя си. Сумата и допреди затварянето на пансиона по време на пандемията е била символична, подчерта Ивайла Георгиева.

Заболяването, макар че това е диагноза, а не присъда, е изключително стресиращо събитие за родителите. Много е важно те да бъдат в комфортна атмосфера, спокойни и включени в процеса на лечение и оздравяване, изтъкна клиничният психолог в предаването "Хоризонт до обед".


"Защото детето е огледало на родителското поведение и отношение."


Според Георгиева родителите оказват едни на други безценна и позитивна подкрепа.


"Нашата общност тупти като едно голямо сърце."


Клиничният психолог се включва във всеки един етап от лечението, обясни още Ивайла Георгиева.


Всеки, който има желание да подпомогне функционирането на дом-пансионата към Клиниката по детска клинична хематология и онкология, може да го направи на следната банкова сметка: BG41UBBS88881000322926, BIG КОД: UBBSBGSF. Като основание за плащане следва да посочи: Дом-пансионат към КДКХО.


Цялото интервю слушайте тук>>


Източник: БНР