Новини

Роден по време на промени | ИСУЛ

Новини

06.06.2024

Роден по време на промени

Кардиологът д-р Петър Калайджиев от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ избра да специализира спешна медицина, твърди, че тя му е призвание

 

Има хора, които сякаш са следвани по петите от неочаквани ситуации, които обаче винаги са завършвали с щастлив край. Такъв човек е д-р Петър Калайджиев. Той е кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".

 

Биографично


Д-р Петър Калайджиев е роден през 1989 година в Гоце Делчев. Както сам се шегува, „дете на промяната". Завършил е Природоматематическата гимназия „Яне Сандански" в родния си град, а през 2014 г. и Медицинския университет в София. Месец след дипломирането си започва работа в болницата. Специализирал е кардиология, защитил е и докторска степен. Той е един от малцината лекари в България, преминали обучение в САЩ по кардиопулмонарна ресусцитация за оказване на първа помощ при сърдечен арест. От скоро специализира и спешна медицина.

 

Поклон пред учителите

 

Д-р Петър Калайджиев твърди, че на тях дължи избора на професията и успеха. „Те са хората, които заслужават много. Това са съвременните просветители, колкото и на някои това да звучи банално. В тях е силата, защото те могат да дадат знания, но и да мотивират децата, да ги направят личности", казва лекарят. Той помни имената на всеки един то тях, от първи до дванадесети клас. Когато говори за избора на професия, посочва преподавателката си по биология Силвия Младенова и тази по химия Люба Маламова. Като ученик толкова се увлякъл по техните предмети, че още в девети клас решил да стане лекар. Оказало се обаче, че увлечени от сладкодумието им и чудния свят на науката, която те разкривали пред тийнейджърите, и други решили да се посветят на медицината. В резултат, от неговата паралелка с общо 22-ма човека, осем са станали лекари, двама – рехабилитатори, трима – фармацевти, четири са медицински сестри и акушерки. Хората от класа му са задружни и досега. Не успяват да се виждат ежегодно, но се стараят да се срещат поне на две – три години. Сбирките си правят винаги през месец май и на тях неизменно присъстват техните любими преподавателки. Д-р Калайджиев е от хората, които умеят да ценят направеното за тях. Затова винаги говори с възхищение за проф. Елена Кинова от Клиниката по кардиология в болницата. „От нея научих много. Чрез нея бях запленен от кардиологията още преди да завърша, когато с колегите от университета посещавахме ИСУЛ. Неусетно реших, че това е моят избор. В четвърти курс бях наясно, че точно това ще специализирам. Впоследствие бяха направени известни улеснения в наредбата за специализациите. Така, скоро след дипломирането успях да се зачисля за специализант", разказва лекарят.

 

Знаковият месец

 

Макар и от първия работен ден на д-р Петър Калайджиев в болницата да са минали почти десет години, той ще запомни датата 6 май. Тогава бил назначен за ординатор в Интензивното отделение. Както твърди, оттогава му останал интересът към острите и спешни състояния. Затова и неотдавна той избра да вземе и втора специалност – спешна медицина. Обстановката в лечебното заведение му била напълно позната, защото още като студент съчетавал работата с ученето. „Аз съм дете на промените. Научен съм от малък да се справям сам. Родителите ми не са хора, които можеха в онези трудни години да ми осигуряват глезотии. От малък знаех, че всяко нещо трябва да се прави с мярка. Сам стигнах до истината, че капризите не създават човека, а усилията, които той полага. Времето на прехода с всичките му несгоди ме кали. Трудностите правят едни по-силни, други сломяват. По всичко личи, че аз съм от първия тип", казва за себе си специалистът.

 

Първият пациент

 

Случило се по време на първото му дежурство, пак през месец май, пак на 6-ти, но през 2015 година. Пациентката била медицинска сестра от отделение в болницата в тежко състояние. Наложило му се да й окаже спешно реанимационни действия. „Чувството, че отговаряш ти и само ти за човешкия живот е неописуемо. За радост, имахме щастлив край", вълнува се още при спомена д-р Петър Калайджиев. Обучението в САЩ по кардиопулмонарна ресусцитация за оказване на първа помощ при сърдечен арест му показало една твърде неприятен факт в нашата система. „Спешността в България е на светлинни години от начина, по който се работи в чужбина. Проблем е, че лекарите, които я работят нямат необходимата подготовка, казва д-р Петър Калайджиев. Продължаващото обучение и ангажираността на интерактивното обучение, както и липсата на кадри, и към всичко това отговорността, ги стресира. Затова и има толкова много свободни щатове в ЦСМП-та", посочва той. Според него крайно време е в екипите да влязат парамедиците и повече помощен персонал, който да бъде много добре обучен, а лекарите да поемат на адрес само изключително тежките случаи. Кардиологът недоумява, защо от години не се взимат мерки точно срещу дефицита на кадри в здравния сектор и най-вече в спешността.

 

Колко сме болни

 

„Много", е краткият му отговор на този въпрос. „Българският пациент е с изключително много хронични заболявания, нелекувани години наред. Профилактиката е занемарена, но това не е само по негова вина. Пропуски има по цялата верига на системата. В резултат, когато при нас постъпи болен се оказва, че в процеса на диагностиката му откриваме куп други проблеми, за някои от които вече е късно", допълва той. Според него нашенецът не е капризен, но както всеки друг по света е взискателен. Към всички тези неблагополучия се прибавят и това, че у нас, като цяло, не водим здравословен начин на живот. „Не е възможно един мъж да пуши цял живот, да пие, да не се движи и да се храни нездравословно, а после да иска да му оправим кардиологичния проблем за няколко дни", казва той. Според него този въпрос може да се реши постепенно, като се застъпи в училищата по-сериозно темата точно за здравословния начин на живот, за смисъла и значението на спорта, неупотребата на тютюн и спиртни напитки. Самият д-р Калайджиев е от тези мъже, които пийват по чаша-две вино в компания, но не повече. Дори да не консумира никакъв алкохол чувство за хумор и добро настроение не му липсват.

 

Брак по време на ковид

 

Съпругата му Велина Давидкова също е лекар – лъчетерапевт. Двамата планирали сватба. Записали дата в ритуалната зала на 1 август 2020 г., подготвили всичко необходимо. Пандемията обаче не позволила да бъдат поканени гостите. Все пак, двата решили да не отлагат и подписали в тесен кръг – само с родителите и кумовете. „Такова събитие не се забравя още повече, че имахме планове и за сватбено пътешествие, но то така и не се осъществи", смее се д-р Калайджиев. Същевременно го изпратили да работи в КОВИД отделението, жена му също трябвало да работи със заразените, но в друга болница. „Така,меденият ни месец изживяхме облечени в специални облекла и със скафандри. Разменяхме си въздушни целувки по вайбър. Ето такава сватба не се забравя", заключава лекарят. Сега често се събират с приятели и все още раздават със закъснение малките подаръци, които младоженците били приготвили за тях на сватбата. Междувременно се родила дъщеря им, за която думата „работа" означава „болница". Младите родители нямат идея каква професия ще избере тя един ден, но отсега заявяват, че няма да се намесват с решението й, нито ще настояват да поеме по техния път.

 

Източник: Clinica.bg  Автор: Силвия Николова