Новини

Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи в ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

04.06.2024

Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи в ИСУЛ

По време на консултациите са констатирани редица аномалии


 


Над 50 човека преминаха през кабинетите на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в рамките на 2-дневната кампания за безплатни прегледи по повод Световния ден за борба с хипертонията.

Това съобщи кардиологът д-р Кирил Джоманов, който ръководеше екипа през втория ден на прегледите. Той използва случая да благодари на всички свои колеги, които напълно безвъзмездно и с много желание са се включили в инициативата.

 Най-младият човек, който се е възползвал от консултациите, е бил 31-годишен, с високо кръвно и без установена патология до момента. Насочен е за допълнителни лабораторни изследвания, както и за промяна в начина на живот, тъй като е бил със затлъстяване.

Най-възрастният пациент, преминал през кабинетите пък, е бил на 84 години с редица съпътстващи заболявания. Наложило се е терапията му да бъде оптимизирана, освен това е насочен за допълнителни изследвания.

 

По време на прегледите лекарите са обърнали голямо внимание на правилното измерване и проследяване на артериалното налягане в домашни условия, както и мотивирането на пациентите за извършване на повече физическа активност, промяна в храненето, по възможност намаляване на стреса и повече позитивни емоции.

„Артериалното налягане е вариабилен хемодинамичен показател, който не е постоянен във времето, а се променя спрямо много странични фактори. Широко разпространената диагноза артериална хипертония е обект на много проучвания, но и до сега се смята, че в над 90% от случаите не може да бъде определен точният причинител. Този вид хипертония се нарича „първична“. Значително по-рядко, високото кръвно налягане е причинено от конкретно заболяване, тогава хипертонията се нарича „вторична“, обяснява д-р Джоманов, който е един от специалистите в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с европейска диплома по кардиология.

 

Д-р Джоманов пояснява, че артериалната хипертония е многофакторно заболяване, което означава, че не говорим за конкретен причинител, а за т.нар. рискови фактори за нейната поява. Поради това, само в малък процент от случаи на вторична хипертония е възможно окончателното ѝ излекуване при отстраняването на първичната причина. Точно такъв пример са имали по време на безплатните консултации. „Младо момче, на 39 год. с известна давностна артериална хипертония и много труден контрол на артериалното налягане, на фона на 3-4 медикамента за свалянето му. Проблемът в този случай е, че пациентът е проследяван от няколко години при различни кардиолози и никой не го е насочил за разширени изследвания и консултации с други специалисти с оглед търсенето на друга причина за високото артериално налягане. При такива случаи е добре да се търси вторична причина“, обяснява опитният кардиолог. След направените изследвания се е оказало, че младият мъж има хипералдостеронизъм (ендокринно заболяване, при което надбъбречните жлези секретират големи количества от хормона алдостерон). Именно трудноконтролируемото кръвно налягане е основен белег за това състояние, но никой досега не се е сетил да мисли в тази посока.

 

Друг интересен случай е бил мъж на 54 год., който до този момент не е преглеждан от кардиолог и не е правил каквито и да било лабораторни изследвания, но и без оплаквания. От прегледа се установява, че има много високо артериално налягане, което най-вероятно е довело до промените на сърцето, които лекарите констатират с направената по време на прегледа  електрокардиограма и ехокардиография. При него веднага е започнало антихипертензивно лечение и също е насочен за пълни лабораторни изследвания.

 

По време на прегледите един пациент е бил плануван за хоспитализация в  клиниката за допълнително диагностично и терапевтично доуточняваме. Други двама са запланувани за 24-часов мониторинг на сърдечния ритъм и на артериалното налягане. „Направи впечатление, че пациенти с преживяно сериозно сърдечно-съдово събитие не са преглеждани от кардиолог дълго време, което е абсолютно недопустимо. При тях се наложи сериозно оптимизиране на терапията, пълни лабораторни и образни изследвания“, споделя д-р Джоманов и се обръща със съвет към пациентите:

„Най-важните неща за сърдечно-съдовото здраве са стриктно придържане към терапията (за тези, които вече имат проблем) и спазването на подходящ хранителен режими и балансиран начин на живот за всички останали.“