Новини

Новите хранителни нарушения, от които страдат българите | ИСУЛ

Новини

04.07.2024

Новите хранителни нарушения, от които страдат българите

Кои са най-често срещаните хранителни нарушения? Кои хора са по-склонни към такива проблеми и какви са причините? Кога трябва да се обърнем към специалист?

Екипът на Medrec:M се срещна с доц. д-р Даниела Попова, началник Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", за да ни даде отговор на тези въпроси. Вижте какво сподели тя във ВИДЕОТО.

 

Доц. Попова, какво представляват хранителните нарушения?

 

Хранителните нарушения са една основна група, която касае хранителното поведение. Става въпрос за сериозни отклонения от препоръките за здравословно хранене.

 

Често срещан ли е този проблем в България?

 

Няма точна статистика за тези нарушения, защото те не се диагностицират добре. Все още няма оформени за тях нозологични единици и самите индивиди не търсят медицински специалисти, когато имат този проблем, така че статистиката не е точна. Все пак за най-фрапантните от тях – неврогенната анорексия и неврогенната булимия, има известна статистика, която показва, че между половин и един процент от населението у нас страда от анорексия (това са 150-200 000 момичета, които страдат от тази болест.) Лошото е, че при установените случаи смъртният изход е доста голям – 10%. От булимията се счита, че страдат от един до три процента от населението. Истината обаче е, че спектърът на хранителните нарушения е много по-голям и непрекъснато се добавят нови форми. Такава е например Орторексията, която обобщава хората, които са прекалено вторачени да имат здравословно хранене и непрекъснато броят калории. Те много се боят от консумацията на захар, сол, различни токсични, според тях, вещества в храните. Обсебени са от идеята да се хранят здравословно. Друга интересна група са хората с Бигорексия – младежи, които държат на всяка цена да направят мускулна маса, да станат мощни и подчиняват храненето си на тази своя мания. Има не малка група на бременните жени – Прегнорексията. По време на бременност тялото на бъдещата майка се променя и това е напълно нормално, но част от жените много се притесняват от това и започват да проявяват изразени нарушения в храненето. Напоследък се описват и определени групи от хора, които изразяват подчертано влечение към определен тип храна. Знае се, че част от жените „се успокояват“ с шоколад, но има и други форми, при които хората просто са зависими от определен тип храна – например някакви ядки, определен вид риба или само някаква конкретна храна. При тези хора храната един вид се явява като наркотик, което не е точно, но този паралел донякъде ще обясни зависимостта от определен тип храна.

 

Кои хора са по-склонни към развитие на такива проблеми и тези проблеми от психиката ли тръгват или от някакви индивидуални характеристики?

 

Прието е от специалистите, че тези нарушения са психогенно обусловени и, за да бъдат проявени, съществуват не малко отключващи фактори. Често има и семейно предразположение – в семейството се наблюдават сгъстявания на такива прояви. Не можем да не отчетем и ролята на индивидуалността в регулацията на апетита и регулацията на обмяната. Има индивиди, при които съществуват особености, които ги предразполагат към подобни отклонения. Има голяма корелация с психогенните натоварвания. При такива хора често се откриват преживени периоди на насилие, на влошени семейни отношения или пък някакво страхово състояние може също да стои в основата на това. Въобще всякакви негативни епизоди могат да отключат и проблеми в хранителното поведение. Разбира се има все още много неразгадани фактори, но това, за което ви говоря, е на базата на натрупания опит в нашата клиника. И тъй като е силно изразен и психогенният фактор, превенцията и лечението трябва да се извършат съвместно със специалисти, които разбират от тези неща – експертите по клинична психология и психиатрите. Тяхната роля е много важна, защото често трябва да се направи разграничение дали става въпрос за първично психогенно заболяване или все още е едно психогенно хранително разстройство.

 

Т.е вие работите в екип, за да се открие първо откъде идва проблемът и след това да се премине към лечението?

 

Точно така.

 

Какви са вашите съвети относно храненето – има много течения – веганство, вегетарианство, хора, които ядат само месо….Кой е здравословният вариант?

 

Точно тези нароили се напоследък хранителни навици са основа за предразположеност към хранителни нарушения. Разбира се човек може да опита различни видове хранения, в зависимост от това какво му харесва, но трябва да се информира за правилата, към които да се придържа така че да задоволи всички свои нужди. Преди да избере някакъв хранителен режим, всеки трябва да се консултира със специалист, защото може да има заболявания, за които не знае, някакви липси, които да компенсира.

 

За финал, какво бихте посъветвали младите хора, които ни гледат и се чудят по кой път да поемат, за да са енергични и да изглеждат добре?

 

Съветът ми е да обичаме тялото си такова, каквото е, да бъдем в мир със себе си. Да се храним пълноценно, здравословно и разнообразно.


Коя е доц. д-р Даниела Попова?
Доц. д-р Даниела Попова е сред най-опитните диетолози в България. Тя е един от малкото специалисти в тази област у нас, който има три специалности: "Вътрешни болести", "Ендокринология и болести на обмяната" и "Хранене и диететика". Това й дава много широк поглед, както към лечението на наднорменото и поднорменото тегло, така и към причините, които са довели до този резултат.