Новини

Д-р Силяновска: Алергичният конюнктивит се лекува с промивка на очите с физиологичен разтвор | ИСУЛ

Новини

11.06.2024

Д-р Силяновска: Алергичният конюнктивит се лекува с промивка на очите с физиологичен разтвор

Алергичният конюнктивит е често срещано заболяване, при което лигавицата на окото реагира с възпаление на различни алергени.

 

Пролетта е сезон, в който тези алергични реакции се проявяват по-често, а особено чувствителни към алергените са очите на децата, каза за БНР д-р Мирела Петрова-Силяновска, офталмолог в Клиниката по очни болести на болница "Царица Йоана - ИСУЛ".

 

"Алергени на първо място са полените, които се появяват от всички цъфтящи дървета, храсти и треви, също алерген е слънчевата светлина и влиянието на ултравиолетовите лъчи, като това често се проявява при малките деца, допълни д-р Силяновска.

 

Признаците при типичния алергичен конюктивит са зачеряване на очите, понякога подуване, тогава родителите идват силно притеснени в спешния кабинет, но децата често са относително спокойни, те усещат сърбеж, зачервяването не ги притеснява, много често има сълзене и лек секрет от носа, по рядко при някои деца може да има лека кашлица, допълни офталмологът.

 

Тя поясни, че не трябва да се избързва, като се поставят капки на антибиотична основа, първата стъпка е промивка на клепачите и очите с физиологичен разтвор, или пък с други капки, които не са антибиотик или кортикостероид, а са много по-щадящи окото на детето.

 

"Ако след преглед при офталмолог се окаже, че страда и роговицата на окото, тогава се предприема лечение с мек стероид, който да се капе известно време, което може да бъде и до 14 дни".

 

Още по темата може да чуете тук>>


Автор: Мая Данчева

Източник: БНР