Новини

Високият холестерол и последиците от него. | ИСУЛ

Новини

10.01.2024

Високият холестерол и последиците от него.

Празниците свършиха, но всички знаем какви са резултатите от тях – отеснели панталони, порядъчен мързел, а това често води и до повишен холестерол.

В студиото на "100% будни" д-р Ангелина Боризанова разказва повече за високия холестерол и последиците от него.

 

Ето част от фактите, които тя сподели със зрителите на „100% будни“:

 

Не е задължително човек да е с наднормено тегло, за да има висок холестерол. При хората, които са увредени генетично, холестеролът може да се окаже повишен още в детска или младежка възраст. Състоянието се нарича Фамилна хиперолестеролемия и както е видно от него, може да засегне цели фамилии. Много е важно хора с това състояние редовно да контролират нивата си на холестерол и да приемат медикаменти, тъй като Фамилната хиперхолестеролемия води до ранни (преди и около 40 години) инфаркти и инсулти.

 

При пациенти, за които е доказано, че нямат Фамилна ххиперолестеролемия, но въпреки това имат завишени нива, лекарите задължително започват лечението с промяна в начина на живот. По-късно към него се добавят и съответните медикаменти.

 

За да е сигурен, че начинът му на живот не допринася за повишаването на нивата на холестерола, той трябва да:


- Има интензивна физическа активност поне 150 минути седмично (ходенето пеша не е достатъчно, необходима е физическа активност, която да води до обилно изпотяване);
- Да не приемат повече от 100 гр. алкохол седмично (забележете – не дневно);
- Да се откажат от тютюнопушенето;
- Да се хранят здравословно.

 

За или против хранителните добавки и билките в борбата с високия холестерол?
По-скоро против. Ново проучване, цитирано от д-р Боризанова, доказва, че хранителните добавки и билките имат минимално влияние върху нивата на холестерола. Същевременно те са не по-малко токсични за черния дроб.

 

Цялото интервю с д-р Ангелина Боризанова можете да видите тук>>

 

***
Д-р Ангелина Боризанова е кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. През 2015 г.  придобива специалност по Кардиология към Медицински университет гр. София, след което и по ехокардиография експертно ниво. От 2017г до момента е асистент към Катедра по Спешна медицина към Медицински университет гр. София.


Д-р Боризанова преглежда пациенти към КАРДИОЛОГИЧНИЯ КАБИНЕТ НА МДЦ „ИСУЛ – ЦАРИЦА ЙОАННА“. Можете да си запишете час за преглед от тук>>

 

Източник: БНТ, "100 % Будни"