Новини

55 човека се възползваха от безплатните очни прегледи в УМБАЛ „ЦАРИЦА ЙОАННА – ИСУЛ“ | ИСУЛ

Новини

17.11.2023

55 човека се възползваха от безплатните очни прегледи в УМБАЛ „ЦАРИЦА ЙОАННА – ИСУЛ“

Петдесет и пет човека се възползваха от безплатните очни прегледи за пациенти с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта, които се състояха през месец ноември в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод Световния ден на диабета.

Прегледите включваха:

 

- Измерване на зрителната острота;

- Оглед на очното дъно;

- Консултация на медицинска документация

 

Изследванията бяха провеждани от д-р Наталия Боцевска и д-р Мая Карагеоргиева, които са специализирани в областта на заболяванията на ретината.

 

„Имахме пациенти от Троян, Велико Търново. Много от тях споделиха, че никога досега не им е правен толкова обстоен преглед на очите“, разказа д-р Наталия Боцевска.
Снимка: д-р Наталия Боцевска


Половината от хората, които са се възползвали от възможността безплатно да получат консултация, са споделили със специалистите, че никога досега не са ходили на преглед за очите си, въпреки че са с доказан захарен диабет.

 

„При около 30% от пациентите беше установена макулена дегенерация“, обясни д-р Мая Карагеоргиева и поясни, че част от прегледаните са били насочени за хоспитализация, при която са преминали през по-задълбочени изследвания.
Снимка: д-р Мая Карагеоргиева

 

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единствената в столицата, която може да предложи комбинация от оптична кохерентна томография (неинвазивно изследване, при което диоден лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона), флуоресцеинова ангиография (метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината) и индоцианинова ангиография ICGA (контрастен метод за оценка на съдовете на хориоидеята). Когато се прилагат на хоспитализирани пациенти, тези изследвания са напълно безплатни за тях.

 

Д-р Боцевска и д-р Карагеоргиева използваха случая да се обърнат към пациентите със съвети за профилактика:

- Пациентите със захарен диабет би следвало задължително 2 пъти годишно да преминават през обстоен преглед (задължително с разширение на зениците за оглед на очното дъно с цел откриване на белези на диабетна ретинопатия);

- Между 2 и 3 пъти годишно трябва да се преглеждат тези с глаукома; вътреочното налягане трябва да се измерва веднъж в месеца;

- Препоръчителните посещения при офталмолог за пациенти с катаракта са 2 пъти годишно;

- За всички останали, при които не е диагностицирано подобно сериозно очно заболяване, препоръката е да посещават офталмолога си един път годишно.


Източник: УМБАЛ "Царира Йоанна - ИСУЛ"