Новини

Д-р Димитър Пейчинов: В ИСУЛ идват най-тежките случаи | ИСУЛ

Новини

03.05.2023

Д-р Димитър Пейчинов: В ИСУЛ идват най-тежките случаи

От доста години здравеопазването не е дофинансирано, виждат се тези проблеми, всички ги знаят. Всяко следващо правителство говори за тях. Но все пак се правят опити да се вдигнат заплатите, както и се вдигнаха, повишиха парите за клиничните пътеки. Отделно се заплащат и т.нар "консумативи. Повечето университетски, общински, окръжни болници са на загуба, средствата трябва да се насочат натам. Това каза хирургът от ИСУЛ д-р Димитър Пейчинов в студиото на "Денят ON AIR".
По думите му последните 10 години не може да се намери ключът защо се случва това нещо.
"В тези болници се генерират и най-тежките случаи. Там са и болниците, където се "коват" кадрите за държавата, там става обучението на младите лекари. Говори се за източване на Здравната каса от клинични пътеки, медицински изделия, но не знам как е възможно в една държавна болница да се източват клинични пътеки, без това да се знае от цялото ръководство. Когато се изписват пациентите по клинични пътеки, тези пари не влизат в джоба на лекаря. Те се генерират в болницата", поясни д-р Пейчинов в ефира на Bulgaria ON AIR.
Той е категоричен, че кадрите са най-големият проблем в момента.
"Говорим за медицински сестри и санитари, анестезиолози също. Няма млади момичета, на които мечтата им е да станат медицински сестри. Въпреки че това е една доста престижна професия. Проблемът е основно финансов. Миналата година бяха имаше повишение на заплатите както на лекарите, така и на медицинските сестри, санитарите. Беше достатъчно, но след това започна инфлацията, която изяде повишението", коментира още лекарят от ИСУЛ.
Д-р Димитър Пейчинов припомни, че за медицинска сестра се учи 4 години, а след това следва стаж.
"Когато тя е обучена и влезе в системата, ние тогава губим тези момичета. Преди 10 години беше доста по-трудно със специализациите, имаше период, в който изобщо не се допускаха места за специализация. След това нещата се оправиха, отпуснаха места. Тогава не бяха заплатени, а сега вече са. Младите лекари могат да започнат стаж още преди да са завършили", подчерта той.
И сподели, че в ИСУЛ има доста млади лекари.
"Има напредък в здравеопазването, но е много бавен. А в ИСУЛ идват пациенти от цяла България и всички са тежкоболни. Ние поемаме най-тежките случаи на държавата. Превенцията за здравето е най-важното нещо. Хората трябва да ходят на лекар не само когато са болни, но и когато са здрави. Това е първата стъпка на профилактиката", добави д-р Пейчинов.
Гледайте целия разговор във ВИДЕОТО

Източник: Телевизия Bulgaria on Air